Opinion

Vidovdani i 1989 dhe sotmi

06/28/2022 20:56
nga:Afrim Veseli

Po sot, unë jam i lir dhe kam shtetë, dhe ndihemi të gjithë të qet. E policia e shtetit tim, kujdeset për këtë qetësi tonën. Lufta për liri e UÇK dhe gjaku i dëshmorëve, dita e sotme të jetë ndryshe nga ajo e 1989, dita kur satrapi Millosheviq erdhi në Prishtinë.

Po sot policia e shtetit tim ju heq fanelat e qetnikëve dhe i lenë të zhveshur si lakuriq nate. E habitëshme dhe e pakpashme për civilizimin, se si një popull nuk ngopet me gjakë të popujëve tjerë. Rastë i mirë për studim gjenetik të tyre. Çka dhe si janë këta në pamje njeriu.

Po, 1989 kur erdhi Millosheviqi dhe fillojë drama e përgjakshme e Sllovenëve, Kroatëve, Boshnjakëve dhe Kosovës.

Atë vinte erë lufte, Prishtina ishte e rrethuar me milici dhe ushtri, në ajër nuk ndalonin helikopter dhe avionët Serb. Kudo dëgjohej muzik dhe kengë që i këndonin çetnikët, kërkonin gjak shqiptarësh.
Prishtina dhe rruga nga Podujeva ishte e bllokuar për shqiptar. Llap e Gollak, në ankthë lufte për mbrotje të jetës së popullit. Frik? Jo, por druajtje e madhe.
Dula me disa shok e edhe Kema, djali i axhës simë, flisnim e sdinim qtë bënim. Vendosëm të dalim andej kah tregu i kafëshve, ku mendonim se kishim pamje andej nga Gazimestani. Mezi shkruam rrugicave të Kodrës së Trimave. Arritëm, shihej fusha andej, dëgjoheshin këng çetnike, liturgji e priftave serb, që nxisnin masën aq të madhe të atyre që në pamje njeriu, po, ata këndonin SHIPTARE KLATI SVE. Nuk kuptojë as sot, ska religjion dhe pris fetar që nxitë vrasje popujshë. Aq kam lexuar por kurr askund skam pa, e kam pa vetëm te priftat serb, korbat e zi, që ushqenin krimij ndajë popujëve tjerë, e sidomos popillit tim.
Për një momentë, të habitur nga ajo që shihnim dhe dëgjonim, një snajper serb dikund mga larg, gjuajti aq afër nesh, fati, vetëm fati dhe Ne të shtrir për tok, taman si ushtar u larguam barkas, ama qeshnim, qeshnim që snajperisti serb i dobët e sna qëllojë. Arma jonë, morali ynë edhepse duar thatë.

E sot, jetojë i lir ama i kujtojë korbat e zi të asaj dite.

E policia ime, e shtetit të lir të Republikës së Kosovës i zhveshin korbat e zi e i lën lakuriq.

Kosova është e lir dhe demokratike.

Lavdi dëshmorëve të UÇK.

LIRIA KA EMËR-UÇK.