Geek

Treni me tërheqje magnetike doli të jetë i suksesshëm

03/19/2024 13:26
nga:N K

U realizua udhëtimi i parë në botë i një treni me tërheqje magnetike.

Shpejtësia e trenit me tërheqje magnetike arrin deri në 200km/orë, pa zhurmë dhe pa fërkime në hekurudha aktuale.

Udhëtimi është bërë në infrastrukturën ekzistuese dhe ka zgjatur 2 km, me peshë të mjetit prej një tonelate dhe duke konsumuar vetëm një kilowatt.

Një gjë mjaftë e rëndësishme rreth trenit më të ri është se mund të përdoret në të gjitha infrastrukturat ekzistuese, pa qenë e nevojshme që të zëvendësohen e të ndërtohen të reja të posaçme, duke ulur kostot dhe që ushqehet me energji, e ku përfshihen mjete transporti të tjera si metro, trena me shpejtësi të lartë, e deri tek Hyperloop.

Teknologjia që është përdorur quhet Ironlev, me tërheqje magnetike, pa fërkim dhe pa zhurmë, e mbi të gjitha mund të aplikohet në hekurudhat aktuale, por jo vetëm.

Shpejtësia që mund të arrijnë mjetet është deri në 200 km/orë, ndërsa në testin e parë që u zhvillua në një ndër hekurudhat me antike të Italisë, segmenti Adria-Mestre, treni udhëtoi me 70 km/orë.