Opinion

Të punojmë për të mirën globale

G CG C

Shkruan: Jaushieh Joseph Wu

Komuniteti ndërkombëtar po përballet me një numër krizash të paprecedentë: nga sfida e vazhdueshme e varianteve të COVID-19 dhe përpjekjet e ngecura për ndryshimet e klimatike, deri te ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe pushtimi i paprovokuar i Ukrainës nga Rusia.

Tani, më shumë se kurrë, kërcënimi retorik dhe ushtarak në rritje i Kinës po rrezikon paqen dhe stabilitetin rajonal. Të gjitha këto do të ndikojnë në sigurinë dhe mirëqenien e botës.

Derisa anëtarët e OKB-së takohen përsëri në Nju Jork këtë vit, ia vlen t’u rikujtojmë këtyre liderëve se të gjithë njerëzit – duke përfshirë popullin e Tajvanit – meritojnë t’u dëgjohen zëri i tyre dhe të jenë pjesë e përpjekjes bashkëpunuese për të trajtuar këto sfida për të mirën globale.

Një fanar i demokracisë në Azi dhe një forcë për të mirën në botë, Tajvani është një partner i vlefshëm që mund të ndihmojë në tejkalimin e këtyre sfidave globale.

Që nga shpërthimi i pandemisë COVID-19, Tajvani ka ofruar mbështetje humanitare në të gjithë globin, duke përfshirë maska dhe furnizime mjekësore shumë të nevojshme, si dhe zhvillimin dhe shpërndarjen e vaksinës së vetkrijuar.

Tajvani gjithashtu dërgoi mbi 550 tonë ndihma për popullin e Ukrainës pas pushtimit të vendit të tyre nga Rusia si dhe dhurimin e mbi 40 milionë dollarëve amerikanë në donacione për refugjatët ukrainas.

Më tej, Tajvani është i përkushtuar për të luftuar ndryshimet klimatike, me një plan për emetimet e karbonit net-zero deri në vitin 2050 dhe politikat e vendosura për të ndihmuar në arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së.

Si ekonomia e 22-të më e madhe në botë për sa i përket GDP-së dhe një prodhues i madh gjysmëpërçues, Tajvani luan një rol kyç në zinxhirët e furnizimit global.

Dhe si një mbrojtës i demokracisë, Tajvani po punon për të mbrojtur status quo-në dhe për të mbështetur rendin ndërkombëtar i bazuar në rregulla.

Ndërsa Kina po përdor detyrimin për të eksportuar markën e saj të autoritarizmit jashtë vendit, Tajvani e lejon shoqërinë e saj të lirë dhe të hapur të udhëheqë me shembull.

Mjerisht, Tajvani nuk është në gjendje të marrë pjesë në forumin më të madh dhe më të rëndësishëm të bashkëpunimit global për shkak të shtypjes së pamëshirshme nga Republika Popullore e Kinës (PRC).

Duke ngatërruar qëllimisht parimin e tij “Një Kinë” me Rezolutën 2758 të OKB-së – rezoluta që përcaktoi se kush përfaqëson “Kinën” në organizatë rreth 50 vjet më parë – Pekini po mashtron botën duke përhapur gabimin se Tajvani është pjesë e PRC.

Në kundërshtim me këto pretendime të rreme, rezoluta nuk mban një qëndrim për Tajvanin, as nuk përfshin fjalën “Tajvan”.

Status quo-ja afatgjatë është, ROC (Tajvan) dhe PRC janë juridiksione të veçanta, pa asnjë të nënshtruar ndaj tjetrës.

Populli i Tajvanit mund të përfaqësohet në komunitetin ndërkombëtar vetëm nga qeveria e tyre e lirë dhe e zgjedhur në mënyrë demokratike.

Interpretimi i gabuar i Rezolutës 2758 të OKB-së e ka privuar prej kohësh Tajvanin nga e drejta për të marrë pjesë në Kombet e Bashkuara dhe agjencitë e saj të specializuara, dhe gjithashtu i ka mohuar komunitetit ndërkombëtar mundësinë për të përfituar nga kontributet e Tajvanit.

Akoma më keq, përpjekjet e PRC-së për të rishkruar statusin e Tajvanit në OKB minojnë më tej paqen dhe stabilitetin global. Manovrat e rrezikshme ushtarake të fundit të Pekinit që rrethojnë Tajvanin janë një rast i tillë.

Karta e OKB-së thekson qartë se qëllimet dhe parimet e Kombeve të Bashkuara janë ruajtja e paqes dhe stabilitetit ndërkombëtar dhe se mosmarrëveshjet ndërkombëtare duhet të zgjidhen me mjete paqësore.

Megjithatë, Pekini vazhdon të kryejë stërvitje ushtarake në zonat përreth Tajvanit, duke minuar status quo-në në ngushticën e Tajvanit, duke përshkallëzuar tensionet, duke ndikuar në tregtinë dhe transportin ndërkombëtar dhe duke vënë në rrezik paqen dhe sigurinë rajonale.

Veprime të tilla të papërgjegjshme duhet të dënohen dhe të ndalen. Duke pasur parasysh rrethanat aktuale, është edhe më e rëndësishme që OKB-ja dhe shtetet e saj anëtare të ndalojnë së lejuari një anëtar të tillë, i cili për ironi është anëtar i Këshillit të Sigurimit të OKB-së, të diktojë pozicionet e organizatës për t’iu përshtatur agjendës së saj politike.

Pajtimi me pretendimet e gabuara të Kinës mbi Tajvanin vetëm do të destabilizojë rajonin, gjë që është gjithashtu kundër qëllimit të OKB-së.

Tajvani do të mbrojë me vendosmëri sovranitetin dhe sigurinë e tij. Si një anëtar i përgjegjshëm i komunitetit ndërkombëtar, Tajvani gjithashtu do të vazhdojë të përmbahet në përgjigje të provokimeve të Kinës dhe të punojë së bashku me vendet që ndajnë vizionin e njëjtë për të mbështetur paqen dhe stabilitetin në rajon.

Tema e sesionit të 77-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, “Një moment ujëmbledhës: zgjidhje transformuese për sfidat e ndërlidhura” na kujton qartë sfidat e rënda me të cilat përballet komuniteti ndërkombëtar: pandemia COVID-19, mungesa e ushqimit dhe energjisë, zinxhirët e ndërprerë të furnizimit global. , dhe ndryshimet klimatike, etj.

Kur OKB-ja flet për “zgjidhje të përbashkëta” dhe “solidaritet” për të trajtuar “krizat e ndërlidhura”, ne nuk mund të pajtoheshim më shumë.

Tajvani është më se i gatshëm dhe i aftë të jetë pjesë e zgjidhjeve të tilla të përbashkëta. Dhe 23.5 milionë tajvanezët me siguri nuk duhet të përjashtohen nga përpjekjet kaq të rëndësishme globale.

Ne jemi mirënjohës që vendet në mbarë botën kanë filluar të kuptojnë se çfarë mund të ofrojë Tajvani dhe shumë e mbështesin pjesëmarrjen e fuqishme të Tajvanit në sistemin e OKB-së.

Midis tyre, Parlamenti Evropian miratoi me shumicë dërrmuese një rezolutë më 6 korrik të këtij viti duke shprehur mbështetjen për pjesëmarrjen kuptimplotë të Tajvanit në organizatat ndërkombëtare.

Edhe vendet e G7 kanë shprehur mbështetje të ngjashme. Në veçanti, Sekretari Amerikan i Shtetit, Antony Blinken inkurajoi publikisht të gjitha vendet anëtare të OKB-së që t’i bashkohen Shteteve të Bashkuara në mbështetje të pjesëmarrjes kuptimplote të Tajvanit në sistemin e OKB-së tetorin e kaluar.

Pengesat tona të përbashkëta kërkojnë të gjitha duart në kuvertë. Ato kriza të rënda të ndërlidhura nuk mund të zgjidhen derisa e gjithë bota të bashkohet.

Tajvani ka dëshmuar të jetë një partner i besueshëm dhe i domosdoshëm dhe populli i Tajvanit është i gatshëm të kontribuojë. Le të punojmë së bashku si një për të mirën globale!

Jaushieh Joseph Wu është Ministër i Punëve të Jashtme i Tajvanit.