Fit&Sexy

Të gjitha përfitimet e vitaminës A

04/04/2024 09:02
nga:N K

Njerëzit janë më të përqendruar te vitamina B, C ose D, dhe përfitimet që marrim nga vitamina A shpesh harrohen.

Vitamina A në kuptimin e rreptë quhet retinol ose vitamina A1. Ne vendosëm t’i kujtojmë ato dhe t’ju rikujtojmë pse është kaq e dobishme për trupin tonë.

Lufton infeksionet

Ky titull ka qenë prej kohësh i merituar dhe së bashku lufton infeksionin me vitaminën C.

Roli i tij më i madh është forcimi i sistemit imunitar. Marrja e tabletave të vitaminës A së bashku me aplikimin e drejtpërdrejtë në lëkurë ngadalëson fillimin e herpesit. Ajo rrit rezistencën e sistemit imunitar për të luftuar çdo sëmundje infektive.

Për lëkurën e sëmurë

Nëse një person është i prirë ndaj akneve, lëkura mund të ketë mungesë të vitaminës A. Disa mjekë pohojnë se është e shkëlqyeshme në luftën kundër psoriasis.

Lëkura pastrohet duke marrë më shumë vitaminë A, gjëndrat dhjamore zvogëlohen nëse përdoret një dozë prej 200,000 deri 500,000 IU të vitaminës A çdo ditë për 3-6 muaj. Nëse doni të merrni këto rezultate, këshillohuni së pari me dermatologun tuaj.

Është e shkëlqyeshme për riprodhim

Ndikon në sistemin riprodhues të femrave dhe meshkujve për shkak të aftësisë së tij për të “mbrojtur” shumë çrregullime riprodhuese të shkaktuara nga mungesa e vitaminës A.

Është thelbësore në sintezën e progesteronit, duke ndikuar kështu në prodhimin e androgjeneve dhe estrogjeneve.

Te meshkujt është thelbësor për spermatogjenezën, dhe te gratë është thelbësore për mirëmbajtjen e organeve riprodhuese dhe zhvillimin e embrioneve. Është e përfshirë në sinjalizimin e qelizave që stimulojnë mejozën, dhe është me shumë rëndësi për konceptimin dhe gjatë shtatzënisë.

Përmirëson shikimin

Mungesa e vitaminës A është shenja e parë e verbërisë së natës, vështirësi që do të thotë se syri nuk mund të përshtatet në dritën e errët.

Vitamina A është një antioksidues dhe është treguar se parandalon humbjen e shikimit të shkaktuar nga kushte degjeneruese, siç janë kataraktet ose degjenerimi makular.

Studimet tregojnë gjithashtu se vitamina A, së bashku me antioksidues të tjerë, ndihmojnë në ngadalësimin e përparimit të neuropatisë, të ashtuquajturat. dëmtimi i nervit, përfshirë neuropatinë diabetike.

Ku mund të gjendet?

Vitamina mund të gjendet në shumë ushqime, si portokall, karota, patate të ëmbla, kunguj, pjepër, portokall, mandarina, speca, spinaq. Burime të pasura të vitaminës A përfshijnë qumështin dhe vezët./albinfo.ch