Fit&Sexy

Studimi: Foshnjat njohin meloditë që dëgjuan ndërsa ishin në barkun e nënës së tyre

01/09/2022 20:02
nga:Gazeta Blic

Përveç gjuhës, foshnjat ende mbajnë mend meloditë që i njohin lehtësisht disa muaj pas lindjes, sipas një studimi të Universitetit të Helsinkit në Finlandë.

Në hulumtim, 10 nëna u kanë luajtur ninullën “Twinkle Twinkle Little Star” foshnjave të tyre në tremujorin e fundit të shtatzënisë. Pas lindjes, shkencëtarët testuan reagimin e foshnjës ndaj të njëjtës ninullë duke regjistruar trurin.

Te foshnjat që dëgjonin rregullisht ninullën, vunë re një rritje të aktivitetit të trurit, ndryshe nga foshnjat që e dëgjonin për herë të parë. Ata përsëritën të njëjtin test katër muaj më vonë dhe morën rezultate pothuajse identike.

Gjithashtu, ata vunë re se sa më shpesh nëna i luante melodinë foshnjës, aq më i fortë ishte sinjali elektrik në tru.

“Pavarësisht faktit se truri i fetusit është ende në zhvillim, ai kujton tingujt pa e ditur as atë. Kur ata luajnë një melodi të njohur, ata i mbajnë mend ato, por jo si të rriturit. Është më e pavetëdijshme,” tha bashkautorja e studimit Mina Hotileyn.

Gratë shtatzëna mund t’i këndojnë një melodi të caktuar foshnjave ende të pa lindura dhe ta përdorin atë pas lindjes. Nëse fëmija është i stresuar ose i mërzitur, kjo melodi mund ta vendosë atë për mjedisin qetësues që kishte në barkun e nënës, shpjegoi bashkautori i studimit, Eno Partanen.

Edhe pse gjithnjë e më shumë kërkime konfirmojnë se foshnjat mësojnë në barkun e nënës, ekspertët pohojnë se kjo nuk duhet ekzagjeruar pasi mund të prishin zhvillimin normal.

“Edhe pse fetusi mund të jetë duke mësuar, kjo nuk do të thotë se duhet të mësohet me forc