Lajme

Studim i ri: Rreziku i mpiksjes së gjakut në mushkëri është dy herë më i lartë pas tejkalimit të COVID-19

05/25/2022 11:11
nga:N M

Personat që kanë pasur koronavirus kanë dy herë më shumë rrezik për të zhvilluar mpiksje gjaku të rrezikshme në mushkëri krahasuar me njerëzit që nuk janë infektuar me Covid, si dhe dy herë më shumë rrezik për të zhvilluar probleme me frymëmarrjen, ka zbuluar një studim i ri amerikan.

Një studim nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve zbuloi se një në pesë të rritur të moshës 18 deri në 64 vjeç dhe një në katër mbi moshën 65 vjeç kanë përjetuar probleme shëndetësore që mund të lidhen me COVID-19, dhe rezultatet e reja përputhen me gjetjet e hulumtimeve të mëparshme.

Nga të gjitha kushtet, rreziku i zhvillimit të embolisë pulmonare akute ose mpiksjes së arteries pulmonare, si dhe simptomave të frymëmarrjes si kolla kronike ose gulçimi, u rrit më shumë tek të rinjtë dhe ata mbi 65 vjeç.

Embolia pulmonare zakonisht ndodh pasi një mpiksje gjaku ‘mbërrin’ në mushkëri nga venat e thella në këmbë dhe mund të shkaktojë probleme serioze, si dëmtim të mushkërive, nivele të ulëta të oksigjenit në gjak, por edhe vdekje.

Të dhëna nga më shumë se 350,000 të dhëna shëndetësore

Studimi bazohet në të dhënat nga më shumë se 350,000 të dhëna shëndetësore të pacientëve që vuajnë nga Covid nga marsi 2020 deri në nëntor 2021 dhe në të dhënat shëndetësore të 1.6 milion njerëzve nga grupi “kontroll” që kërkuan ndihmë mjekësore në të njëjtën periudhë, por nuk kishte Covid. diagnostikuar.

Një ekip ekspertësh shkencëtarësh studiuan të dhënat për shfaqjen e 26 gjendjeve klinike që më parë ishin të lidhura me Covid-in afatgjatë.

Gjendja e pacientëve u monitorua për një muaj nga momenti kur ata raportuan për herë të parë vështirësitë që ndjenin pas tejkalimit të Covid-it ose për një periudhë njëvjeçare. Gjendjet më të zakonshme të vërejtura në të dyja grupmoshat ishin problemet e frymëmarrjes dhe dhimbjet muskuloskeletore.

Shfaqja e gjendjeve të rastësishme pas tejkalimit të infeksionit mund të ndikojë në aftësinë për punë të pacientit dhe të ndikojë në gjendjen ekonomike në familje, por edhe të rëndojë më tej sistemet shëndetësore, shkruan autorët.

Kufizimi i studimit është se nuk ka marrë parasysh të dhënat për gjininë, racën dhe rajonin gjeografik, si dhe statusin e vaksinimit. Për shkak të periudhës në të cilën u krijua, studimi nuk mbuloi variantet më të reja të koronavirusit, shpjeguan autorët./FrontOnline/