Fit&Sexy

Si të lehtësoni dhimbjet e muskujve pas stërvitjes

10/12/2021 13:32
nga:G C

Ngrini dorën nëse njihni DOMS. Ne mund të mos i njohim me emër, por të gjithë, disa më shumë e disa më pak, vuajnë nga dhimbjet e muskujve pas stërvitjes, shkruan Donald.it.

Pas djersitjes në shtëpi ose në palestër ose pas ecjes ose vrapimit në rrugë, mëngjesin tjetër ju ndodh të zgjoheni me dhimbje në muskujt e krahëve, vitheve, këmbëve, transmeton lajmi.net.

Është absolutisht normale të përjetosh këto shqetësime, sepse ne kemi tendosur muskujt që reagojnë në këtë mënyrë. Ata që janë më të trajnuar kanë tendencë të vuajnë më pak se ata që, nga ana tjetër, stërviten pak më rrallë.

DOMS është një shkurtim i Delayed Onset Muscle, i cili do të thotë “dhimbje me vonesë e muskujve “. Dhimbjet e muskujve pas stërvitjes mund të zgjasin 24-48 orë pas praktikimit të çdo lloj aktiviteti sportiv. Por ka edhe raste kur mund të shkojë deri në 5 ditë.

Muskujt shfaqen të lënduar sepse fibrat e tyre mund të kenë qenë të lodhur. Shpesh ndodh pas mbledhjeve të këmbëve për të forcuar kofshën e brendshme ose pas barkut, por edhe tek ata që ngrenë pesha ose që praktikojnë sporte të nivelit të lartë dhe ndoshta edhe marrin pjesë në garat amatore dhe jo amatore.

Si të qetësoni dhimbjet e muskujve pas stërvitjes

DOMS njihen lehtësisht sepse janë intensive por zgjasin disa ditë. Nëse ato vazhdojnë për një kohë të gjatë, ndoshta është mirë të konsultoheni me mjekun tuaj. Nëse shqetësimi durohet dhe në çdo rast vërejmë se me kalimin e orëve ai tenton të ulet, ne mund të miratojmë një sërë masash paraprake:

Pushoni pas çdo stërvitjeje
Mos harroni të shtriheni gjithmonë para dhe pas
Trajnohuni gradualisht. Nëse nuk keni lëvizur për një kohë të gjatë, nuk mund të prisni që të filloni shpejt
Gjithmonë bëni nxehje para se të praktikoni ndonjë sport
Pini më shumë ujë
Hani fruta të kuqe që ndihmojnë në largimin e disa prej inflamacioneve në muskuj
Merrni pak xhenxhefil, i cili ndihmon në zvogëlimin e dhimbjeve të DOMS
Gjëja e rëndësishme është që gjithmonë të stërviteni sipas mundësive tuaja, duke u mbështetur tek ekspertët dhe duke mos e tepruar.