Fit&Sexy

Si ndikohemi nga stresi financiar?

01/06/2022 08:54
nga:G C

Instituti i Shëndetit Financiar e përkufizon stresin financiar si një gjendje që rezulton nga një ngjarje financiare ose ekonomike që krijon ankth dhe shqetësim dhe shoqërohet me një reagim në formën e stresit psikologjik.

Hulumtimet e fundit e lidhin stresin financiar me shëndetin mendor.

Shpenzimi i parave

Dr. sc. Annie Harper, antropologia dhe shkencëtarja pas studimit, tha se shumica e pjesëmarrësve të studimit po luftonin me borxhin në atë kohë dhe po përjetonin stres të madh. Borxhi ka një ndikim të madh në shëndetin mendor dhe duket se pasi të gjitha vështirësitë financiare të një individi janë zgjidhur, të gjitha problemet e tjera janë bërë lehtësisht të zgjidhshme.

Në jetën e përditshme, stresi financiar mund të ketë një ndikim negativ në të gjitha vendimet që merrni në lidhje me shpenzimet. Ashtu si ne përdorim ushqimin kur jemi nën stres të madh, të njëjtën gjë bëjmë edhe me paratë, kështu që një individ mund të përdorë shpenzimin e parave si një terapi që i jep lehtësim. Sigurisht, kjo mund të sjellë probleme shtesë në afat të gjatë.

Bëni ndryshime

Sipas doktor Harper, ka ndryshime që duhen bërë për të ulur nivelin e stresit të shkaktuar nga financat. Ajo këshillon të futni diçka të quajtur “mirëqenie financiare” në rutinën tuaj të përditshme. Ashtu siç do të kërkoni këshilla shëndetësore dhe do të bëni një ndryshim në jetën tuaj, po ashtu duhet të ndërmerrni disa hapa për të ruajtur shëndetin tuaj financiar.

A është e rëndësishme mënyra se si i shpenzoni paratë? Po, dhe kjo është pikërisht ajo që duhet të kuptoni. Blerja e “përvojës” dhe ndihma e të tjerëve mund të çojë në lumturi, dhe ka kërkime pas këtij pretendimi.

Kënaqësi personale

A ka një numër magjik? Po dhe jo. Besoni apo jo, disa kërkime janë bërë edhe për këtë temë.

Një studim i vitit 2010 zbuloi se kur bëhet fjalë për pasurinë, kënaqësia e jetës personale nuk rritet pasi një person merr një shumë të caktuar parash në vit për punën e tij. Në një situatë ku paga vjetore e kënaq individin, është më e lehtë të përballesh me stresorët kryesorë si shëndeti, marrëdhëniet apo vetmia.

Çfarë mund të bësh

Paratë mund të mos blejnë lumturinë, por ka gjëra që mund të bëni për ta rritur atë ndjenjë. Merrni parasysh sa vijon: Shkruani në letër për çfarë jeni mirënjohës – Është ky zakon që do t’ju bëjë më të lumtur dhe më pozitiv. Në vend që të mendoni për atë që nuk keni, mendoni për të gjitha gjërat që keni.

Meditoni – Pastroni mendimet tuaja dhe fokusohuni tek vetja në vend të gjërave që zotëroni.

Ushtrimi – Ushtrimi mund të ndihmojë në çlirimin e endorfinës, duke çuar në ndjenja afatshkurtra të lumturisë. Gjithashtu do t’ju bëjë të ndiheni më mirë në lëkurën tuaj.

Çfarë kemi mësuar? – Paraja nuk mund të blejë lumturinë, por mund ta zgjojë atë ndjenjë deri diku.

Blini gjëra që do t’ju përmbushin. Ndërkohë, ju mund të gjeni lumturinë në shoqërimin me miqtë dhe familjen. /Lajmi.net/