Cult

SHBA-ja ia kthen Italisë një sasi të madhe artefaktesh të vjedhura

08/13/2023 07:45
nga:G C

Shtetet e Bashkuara kanë kthyer më shumë se 250 artefakte të lashta në Itali pasi policia zbuloi se ato ishin vjedhur.

Njësia e artit e forcës policore të Italisë zbuloi se sendet ishin grabitur dhe shitur muzeve amerikane dhe koleksionistëve privatë në vitet 1990.

Ndër artefaktet e çmuara përfshijnë enë, piktura dhe skulptura – disa deri në 3000 vjet të vjetra.

Disa nga mozaikët kapin vlerën e dhjetëra miliona eurove.

Artikulli më i vjetër daton në epokën Villanovan ndërsa artefakte të tjera ishin nga qytetërimi etrusk, Magna Graecia dhe Roma Perandorake.

Shumica e artefakteve ishin vjedhur në vitet 1990, më pas u shitën përmes një serie tregtarësh me një përzgjedhje që me sa duket iu ofrua Koleksionit Menil, një muze në Hjuston, Teksas.

Ministria Italiane e Kulturës tha se artefaktet ishin të ekspozuara në koleksionin Menil, por një zëdhënës i muzeut e mohoi këtë dhe tha se ato nuk kishin qenë kurrë pjesë e koleksionit, raporton BBC.

Zëdhënësi tha se muzeut i ishin ofruar artefaktet si dhuratë, por në vend të kësaj ia referoi donatorin ministrisë së kulturës të Italisë.

Ministria tha se pronari i koleksionit “spontanisht” i ktheu sendet pasi policia zbuloi se ato kishin ardhur nga gërmimet e paligjshme të vendeve arkeologjike.

Kjo ministri theksoi se 145 nga artefaktet e kthyera kishin ardhur nga një procedurë falimentimi kundër një tregtari anglez antike, Robin Symes, i cili grumbulloi mijëra copë si pjesë e një rrjeti tregtarësh të paligjshëm.

Italia ka kërkuar prej kohësh të gjurmojë antike dhe artefakte që janë vjedhur dhe shitur koleksionistëve privatë dhe muzeve.

Në shtator të vitit 2022, Nju Jorku i ktheu Italisë artin e vjedhur me vlerë 19 milionë dollarë, duke përfshirë një kokë mermeri të perëndeshës Athena të vitit 200 para Krishtit, me vlerë rreth 3 milionë dollarë vetëm.