Geek

Sa fitojnë rrjetet sociale nga të miturit?

01/06/2024 08:41
nga:G C

Kompanitë e mediave sociale fituan më shumë se 11 miliardë dollarë vitin e kaluar nga reklamat për të miturit në SHBA, sipas një studimi të Harvardit.

Studiuesit thonë se gjetjet tregojnë nevojën për rregullimin e qeverisë për mediat sociale, pasi kompanitë që kërkojnë të fitojnë para nga fëmijët duke përdorur platformat e tyre nuk kanë arritur të vetë rregullohen.

Ata vënë në dukje se rregulloret, si dhe transparenca më e madhe nga kompanitë e teknologjisë, mund të ndihmojnë në zbutjen e dëmtimit të shëndetit mendor të të rinjve.

Për të arritur me fitimet, studiuesit përdorën numrin e vlerësuar të përdoruesve nën 18 vjeç në Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, X dhe YouTube në 2022.

Vetë platformat nuk e bëjnë publike se sa para fitojnë nga të miturit.

Sipas një studimi të Harvardit, YouTube gjeneroi më shumë të ardhura nga reklamat e ofruara për fëmijët nën 12 vjeç (959.1 milion dollarë), e ndjekur nga Instagram (801.1 milion dollarë) dhe Facebook (137.2 milion dollarë).

Ndërkohë, Instagram gjeneroi më shumë të ardhura nga reklamat nga përdoruesit e moshës 13-17 vjeç (4 miliardë dollarë), i ndjekur nga TikTok (2 miliardë dollarë) dhe YouTube (1.2 miliard dollarë).

Studiuesit vlerësojnë gjithashtu se Snapchat do të gjenerojë pjesën më të madhe të të ardhurave totale të reklamave në vitin 2022 nga përdoruesit nën moshën 18 vjeç (41 për qind), i ndjekur nga TikTok (35 41 për qind), YouTube (27 41 për qind) dhe Instagram (16 41 për qind).