Fit&Sexy

Rreziqet kryesore nga tensioni i lartë

01/06/2022 10:12
nga:G C

Hipertensioni ose presioni i lartë i gjakut është një nga sëmundjet më të zakonshme sot. Presioni i gjakut është forca me të cilën gjaku në enët e gjakut shtyp muret e enëve të gjakut.

Presioni normal i gjakut lejon rrjedhjen normale të gjakut nëpër enët e gjakut në të gjithë trupin dhe dërgimin e oksigjenit dhe lëndëve ushqyese në të gjitha organet në trup.

Rënia e presionit çon në një kolaps të qarkullimit dhe një ulje të qarkullimit të gjakut nëpër trup, gjë që prish funksionet e të gjitha organeve, prandaj është shumë e rëndësishme që trupi të mbajë një nivel normal të presionit. Pacientët mund të ulin presionin e gjakut duke ndryshuar stilin e jetesës.

Në rastet e hipertensionit të lehtë, respektimi i disiplinuar i këtyre masave mund të kontrollojë presionin edhe pa mjekim, por në një numër më të madh pacientësh mjekimi do të jetë ende i nevojshëm. Megjithatë, edhe me to, masat e stilit të jetesës mund të ulin deri diku presionin dhe në këtë mënyrë të ulin dozat e nevojshme të mjekimit.

Masat përfshijnë: një dietë më pak të kripur ose pa kripë, stërvitje të rregullt, kontroll të peshës dhe humbje peshe nëse pacienti është mbipeshë, ndërprerjen e duhanit për pacientët që janë duhanpirës dhe shmangien e situatave stresuese.

Metoda e re

Përpjekje të mëdha po bëhen për të gjetur një metodë për kurimin përfundimtar të hipertensionit. Një nga këto metoda është ablacioni me kateter i arteries renale.

Në thelb, është një metodë në të cilën një kateter futet në arterien renale dhe në një procedurë të veçantë çaktivizon nervat që rrethojnë arterien. Besohet se këto nerva, me aktivizimin e tyre, stimulojnë veshkën që të fillojë mekanizmat për rritjen e presionit të gjakut, kështu që ablacioni me çaktivizimin e nervave do të ulte edhe presionin.

Çon në dëmtim të organeve

Presioni i lartë i gjakut trajtohet sepse, në të kundërt, mund të çojë në dëmtime të një numri të madh organesh. Karakteristikë e zemrës është që muskuli i zemrës (miokardi) hipertrofi, gjegjësisht trashet dhe kjo nuk është e favorshme, sepse enët e gjakut që ushqejnë muskulin e zemrës nuk mund të ndjekin trashjen e saj dhe kjo më vonë çon në dështim të zemrës.

Përveç kësaj, presioni i lartë i gjakut tendos enët e gjakut dhe rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve koronare të zemrës, pra angina pectoris dhe sulmit në zemër, të cilat mund të jenë fatale. /Lajmi.net/