Cult

Portreti i i munguar prej më shumë se 60 vjetësh kthehet në universitetin e Montanës

04/09/2023 07:27
nga:G C

Një pikturë e fillimit të shekullit të 20-të që kishte humbur për më shumë se 60 vjet u kthye në Universitetin e Montanës muajin e kaluar në mënyrë të papritur.

Në dimrin e vitit 2022, një burrë nga Kentaki hasi në portretin e Clifford Breeding teksa po hulumtonte nëpër gjërat personale të babait të tij të ndjerë.

Babai i tij kishte treguar se donte që piktura të kthehej në Universitetin e Montanës, kështu që burri kontaktoi drejtorin e Muzeut të Artit dhe Kulturës në Montana, Rafael Chacón, i cili e njohu menjëherë veprën pasi pa një fotografi.

“Ai tha se babai i tij e bleu pikturën në një treg në oborrin Missoula për 25 dollarë. Askush nuk e di se si përfundoi në atë oborr “, tha Chacón. “Unë nuk bëra asnjë pyetje tjetër. Thjesht thashë ‘faleminderit’. Ne jemi shumë mirënjohës që e kemi kthyer atë”.

Portreti i mrekullueshëm i një djali që mbante një kapele dhe pinte një cigare u zhduk nga Universiteti i Montanës në vitet 1950, askush nuk mund të dallonte saktësisht se kush ishte arratisur me veprën e artit, madje ajo u shfaq në një ditar të vitit 1990 si një nga “veprat më të rëndësishme të humbura të artit të Montanës të të gjitha kohërave”.

U pikturua nga Fra Dana (1874-1948), një impresioniste që studioi nën William Merritt Chase dhe Mary Cassatt.

“Ky është një portret shumë i rëndësishëm për karrierën e Fra Danës”, tha Chacón në një deklaratë.

“Jo vetëm që ne e shohim atë më të aftën si një impresioniste në mënyrën se si ajo trajton kompozimin, dritën dhe ngjyrën, por ne shohim gjithashtu interesin e saj për lëndët e shkollës Ashcan, një lëvizje amerikane nga Bregu Lindor në kthesën e shekullit i cili u fokusua në tema të përbashkëta në mënyrë të ndershme dhe të sinqertë.

Kthimi i portretit në shtëpi përkon me lëvizjen e muzeut në një ndërtesë krejt të re në kampusin e UM, e planifikuar për t’u përfunduar këtë vjeshtë.