Fit&Sexy

Pini kafe dhe cigare në mëngjes? Zbuloni çfarë i ndodh trupit tuaj

09/02/2022 07:44
nga:G C

Për disa duhanpirës, ​​cigarja e parë e ditës nuk është aq e këndshme pa një filxhan kafe. Madje, ka nga ata që kur pinë kafe thonë se nuk mund të mos e pinë atë ndërkohë që pinë edhe një cigare.

Ky mund të jetë më shumë se thjesht një zakon i mëngjesit. Përbërjet kimike në kokrrat e pjekura të kafesë mund të ndihmojnë në lehtësimin e efekteve të dëshirave të mëngjesit për nikotinë, kanë gjetur studiuesit e Universitetit të Floridës.

Në një studim të bazuar në qeliza, studiuesit identifikuan dy përbërës në kafe që ndikojnë drejtpërdrejt në disa receptorë shumë të ndjeshëm të nikotinës në tru. Tek duhanpirësit, këta receptorë të trurit mund të jenë tepër të ndjeshëm pas një nate privimi nga nikotina.

Gjetjet e publikuara rishtazi duhet ende të testohen te njerëzit, por janë një hap i rëndësishëm drejt të kuptuarit më të mirë se si kafeja dhe cigaret ndikojnë në receptorët e nikotinës në tru, tha Dr. Roger L. Papke, profesor i farmakologjisë në Kolegjin e Mjekësisë UF.

Kafeina është përbërësi në kafe që jep një nxitje të mirë zgjimi për shumicën e njerëzve, por duhanpirësit mund të kenë një lloj tjetër nxitjeje.

“Shumë njerëz pëlqejnë kafeinën në mëngjes, por ka molekula të tjera në kafe që mund të shpjegojnë pse duhanpirësit duan të pinë kafe ”, tha Dr. Papke.

Studiuesit aplikuan një zgjidhje kafeje të errët të pjekur në qelizat që shprehin një receptor specifik të nikotinës njerëzore. Një përbërje kimike organike në kafe mund të ndihmojë në riparimin e receptorëve të nikotinës që nuk funksionojnë mirë. Kjo çon në dëshirat për nikotinë tek duhanpirësit, përfunduan studiuesit.

Gjetjet e çuan dr. Papke në një hipotezë më të madhe: “Një nga përbërësit në kafe, i njohur si n-MP, mund të ndihmojë në shtypjen e dëshirave për nikotinë në mëngjes”.

Dr. Papke tha se ishte i intriguar nga ideja që duhanpirësit e varur nga nikotina e lidhin duhanin me kafenë në mëngjes dhe alkoolin në mbrëmje. Megjithëse efekti i alkoolit në receptorët e nikotinës në tru është hulumtuar tërësisht, ndërveprimi i receptorëve me kafenë është studiuar më pak.

“Shumë njerëz kërkojnë kafe në mëngjes për shkak të kafeinës. Por a i bën kafeja diçka tjetër duhanpirësve? Ne donim të dinim nëse kishte gjëra të tjera në kafe që ndikonin në receptorët e nikotinës së trurit ,” tha Dr. Papke.

Gjetjet, tha ai, ofrojnë një bazë të mirë për hulumtimet e ardhshme të sjelljes që mund të studiojnë më tej tërheqjen e nikotinës në modelet e kafshëve./abcnews.al