Cult

Pesë librat më të mirë rreth viktorianëve

03/22/2024 15:07
nga:N K

Doni të dini më shumë për viktorianët, habitatet e tyre, si ishin?

Këto janë pesë nga librat më të mirë që gjurmojnë sesi viktorianët u zbuluan gradualisht dhe mësuan të liroheshin, shkruan The Guardian.

Eminent Victorians (Viktorianë të shquar) nga Lytton Strachey (1918)

Në këto katër portrete të egër stilolapsash, Lytton Strachey, mashtruesi rezident i Bloomsburyt, rrëzon të mirat e gjeneratës së mëparshme. Thomas Arnold, kryemësuesi i Tom Brown’s Schooldays të Thomas Hughes, është i mërzitur, Florence Nightingale një frikacak që ha burra për mëngjes, gjenerali Gordon, heroi i Khartou-it, pi dhe “i pëlqente veçanërisht djemtë”. Së bashku me Kardinalin Manning, kjo kuartet narcistësh të shfrenuar lartësojnë një version të Zotit por Britania është edhe më e mirë, gjë që, sugjeron Strachey, kishte çuar drejtpërdrejt në fushat e vrasjeve të Luftës së Parë Botërore.

A London Girl of 1880’s (Një vajzë londineze e viteve 1880) nga Mary Vivian Hughes (1936)

Vitet 1930 panë një valë të re interesi në periudhën viktoriane. Megjithatë, ky kujtim nuk është ushtrim për nostalgjinë e plogët. Mary Vivian Hughes ishte pjesë e brezit të parë të vajzave që shkuan në shkollë si profesion, duke fituar diplomën e saj. Në moshën 25-vjeçare, ajo ka për detyrë të krijojë departamentin e ri të trajnimit të mësuesve në Kolegjin Bedford, Bedfordshire. Ky tregim bestseller i jetës së vonë viktoriane zbulon një peizazh që lexohet si jashtëzakonisht modern. Këtu është një botë e provimeve, certifikatave, udhëtimeve me tren dhe grave profesioniste që e duan autonominë e tyre, por shqetësohen vazhdimisht për t’i arritur nevojat financiare.

The Other Victorians (Viktorianët e tjerë) nga Steven Marcus (1966)

Në kulmin e revolucionit seksual, Steven Marcus, një profesor në Universitetin e Kolumbias, prodhoi një libër që sugjeronte se viktorianët mund të luhateshin me më të mirët prej tyre. Duke u zhytur thellë në burimet mjekësore mbi temat tabu, duke përfshirë masturbimin, si dhe tekste të tilla pornografike si “Jeta ime Sekrete” nga pseudonimi “Walter”, Marcus rishkruan Anglinë Viktoriane si një shesh lojrash erotike. Brenda disa javësh nga shfaqja në Britani në vitin 1966, “The Other Victorians” kaluan biografinë e Nancy Mitford të Louis XIV, “The Sun King”, për të kryesuar listën kombëtare të bestsellerëve. The Times e përshkroi librin si “gjëra të kobshme” dhe e përqeshi Markusin si “një student i ndyrë”. Këto ditë, libri nderohet si një ndryshim i lojës.

The French Lieutenant’s Wife (Gruaja e Togerit Francez) nga John Fowles (1969)

Komploti i këtij romani – i mirëpritur si “postmodern” përpara se dikush të ishte plotësisht i sigurt se çfarë do të thoshte – ndjek të gjitha ritmet e një romance klasike viktoriane. Charles Smithson është fejuar me Ernestinën e padukshme, por bie në dashuri me Sarah Woodruff, një figurë misterioze që kombinon dy figura të detyrueshme të shekullit të 19-të, duke qenë njëkohësisht një guvernante dhe një grua e rënë. Woodruff është gjithashtu i pjesshëm për të ecur përgjatë Cobb në Lyme Regis, një vend që shfaqet shumë në romanin e fundit të Jane Austen, Bindja – asgjë nuk ndodh rastësisht në këtë univers meta-fiktiv. Famshëm, Fowles ofron dy përfundime komplote, një të lumtur dhe një të trishtuar, dhe e fton lexuesin të zgjedhë.

The Luminaries ( Ndriçuesit) nga Eleanor Catton (2013)

Catton është i lumtur të shkojë i madh në këtë derë të një romani rreth gërmimit të kafkave në terrenin e kërkimit të arit të bregut perëndimor të ishullit jugor të Zelandës së Re. Të gjitha tropet e shekullit të 19-të janë në lojë: kapitalizmi, kolonializmi, pseudoshkenca (astrologjia dhe seancat) dhe prostituta e detyrueshme. Luminaries fituan Booker-in dhe ofruan prova, nëse ishte e nevojshme, se viktorianët vazhdojnë të mbajnë një pasqyrë argëtuese në kohët tona surreale.