Fit&Sexy

Pasi të lexoni këtë nuk do të doni t’i mbani më thonjtë super të gjatë!

04/23/2022 19:09
nga:G C

Thonjtë e gjatë mund të jenë shumë në modë, por ka mikroorganizma që fshihen poshtë që mund të shkaktojnë infeksione të mundshme, sipas një raporti të fundit të USA Today.

“Sa më të gjatë të jenë thonjtë, aq më shumë sipërfaqe ka për t’u ngjitur mikroorganizmat,” tha Jeffrey Kaplan, një profesor i biologjisë në Universitetin Amerikan.

“Studimet kanë gjetur 32 baktere të ndryshme dhe 28 kërpudha të ndryshme poshtë thonjve.”

Dhe nëse janë thonj artificialë, thonj të gjatë natyral, thonj xhel, thonj akrilik apo thjesht manikyr, ato rrisin probabilitetin që mikroorganizmat të fshihen poshtë tyre, gjë që nga ana tjetër e bën më të vështirë larjen me larje të thjeshtë të duarve, shtoi Kaplan.

Ai vuri në dukje një studim që zbuloi se një bakter rezistent, i njohur si Staph aureus rezistent ndaj meticilinës, ose MRSA, në gjysmën e mostrave të thonjve, i cili më pas mund të çojë në një infeksion.

“Ju mund t’i transmetoni bakteret e thonjve në sistemin tuaj duke gërvishtur, kafshuar thonjtë,” tha Kaplan.

Bakteret dhe kërpudhat poshtë thonjve të gjatë mund të çojnë gjithashtu në një infeksion të thonjve, i cili mund t’i lërë thonjtë të shpërfytyruar.

Në vitet 1997-98, pasi një spital i Oklahoma City hetoi një shpërthim të Pseudomonas aeruginosa, një bakter i fituar shpesh në mjedisin spitalor, epidemiologët zbuluan një lidhje midis përafërsisht gjysmës së 16 foshnjave që vdiqën në njësinë neonatale dhe baktereve nën thonjtë e gjatë.

Më pas, spitali vendosi masa që ndalonin thonjtë e gjatë në repartin e terapisë intensive neonatale.