Lajme

Pas disa shtyrjeve, nis regjistrimi i popullsisë në Malin e Zi

12/03/2023 20:50
nga:G B

Në Mal të Zi, të dielën, nisi regjistrimi i popullsisë, pas shtyrjes së disa herë të datës së parashikuar, pas kërkesës së partive opozitare në vend.

Sipas njoftimeve të mëparshme, regjistrimi i popullsisë në Mal të Zi duhet të kishte më 1 tetor dhe më 30 nëntor, por kryeministri i Malit të Zi, Milojko Spajiç ofroi shtyrjen e tij për disa kohë, pasi partia opozitare, Partia Demokratike e Socialistëve e ish presidentit Milo Gjukanovç, kërkoi plotësimet e të gjitha kushteve të parashikuara në marrëveshjen e firmosur mes opozitës dhe kryeministrit, për regjistrimin e popullsisë.

“Ka momente, vendime dhe veprime përmes të cilave ne maturohemi si shoqëri. Vendimet e opozitës dhe qëndrimi i unifikuar për të, është një hap në atë drejtim, është dëshmi se një vetëdije e re politike në të cilën interesi i shoqërisë dhe shtetit është mbi gjithçka tjetër”, tha me këtë rast zoti Spajiç.

Gjatë ditës së sotme, Administrata e Statistikave të Malit të Zi njoftoi se janë plotësuar të gjitha kushtet për mbajtjen e regjistrimit të popullsisë.

Monstat u bëri thirrje qytetarëve që “të hapin derën për regjistruesit” dhe bëri thirrje që “të përmbahen nga deklaratat që nuk ndihmojnë në qetësimin e tensioneve”.

Regjistrimi i popullsisë në Mal të Zi, sipas analistëve është shndërruar në një çështje politike mes grupimeve më të mëdha politike, të pro-malazezëve dhe të atyre pro-serbe. Analistët theksojnë se regjistrimi i popullsisë, që nisi sot, mund të përmbysë strukturën kombëtare të popullsisë në shtetin e vogël ballkanik.

Edhe në raportin e Komisionit Europian, u theksua se regjistrimi i popullsisë dhe banesave në Mal të Zi kërkon menaxhim të kujdesshëm nga autoritetet, veçanërisht kur bëhet fjalë për çështje të ndjeshme që lidhet me etninë, fenë dhe gjuhën. /VOA