Fit&Sexy

Një test gjaku duke përdorur AI mund të parashikojë Parkinsonin 7 vjet para se të shfaqen simptomat

06/21/2024 08:32
nga:N K

Një test i ri i thjeshtë gjaku mund të parashikojë sëmundjen e Parkinsonit përpara se të shfaqen simptomat.

Një test i ri gjaku duke përdorur inteligjencën artificiale (AI) mund të jetë në gjendje të parashikojë sëmundjen e Parkinsonit shtatë vjet përpara se simptomat të shfaqen te pacientët.

Sëmundja e Parkinsonit është një gjendje neurodegjenerative që prek rreth 10 milionë njerëz në mbarë botën, veçanërisht individët e moshuar.

Mund të shkaktojë simptoma të tilla si dridhje, lëvizje të ngadalëta dhe ngurtësi të muskujve, përveç problemeve të tjera fizike dhe mendore, dhe është në rritje në përhapje, shkruan Euronews.

Studiuesit përdorën mësimin e makinës për të identifikuar tetë biomarkues të bazuar në gjak. Testi i tyre dha një diagnozë me 100 për qind saktësi, thanë studiuesit.

“Duke përcaktuar tetë proteina në gjak, ne mund të identifikojmë pacientët e mundshëm të Parkinsonit disa vite përpara”, tha Michael Bartl, bashkautor i parë i studimit nga Qendra Mjekësore Universitare Gottingen.

“Kjo do të thotë që terapitë me ilaçe mund të jepen në një fazë më të hershme, e cila ndoshta mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes apo edhe ta parandalojë atë që të ndodhë”, tha ai.

Ata gjithashtu analizuan gjakun e 72 pacientëve me Çrregullim të Sjelljes së Lëvizjes së Shpejtë të Syrit (iRBD), i cili shoqërohet me çrregullime neurodegjenerative.

Studiuesit ndoqën mbi dhjetë vjet për të parë nëse testi i gjakut mund të parashikonte nëse këta pacientë do të zhvillonin Parkinson. Testi klasifikoi 79 për qind të pacientëve me të njëjtin profil me dikë me sëmundjen e Parkinsonit.

Identifikimi më i hershëm i saktë i një pacienti që do të vazhdonte të zhvillonte sëmundjen ndodhi 7.3 vjet para fillimit të simptomave, sipas studimit.

“Ne vendosëm të përdorim teknologjinë më të fundit për të gjetur biomarkues të rinj dhe më të mirë për sëmundjen e Parkinsonit dhe t’i zhvillojmë ato në një test që mund t’i përkthejmë në çdo laborator të madh të NHS”, tha Kevin Mills, autor i vjetër nga University College London.

“Me fonde të mjaftueshme, shpresojmë që kjo të jetë e mundur brenda dy viteve”.

Hulumtimi “përfaqëson një hap të madh përpara në kërkimin e një testi diagnostik përfundimtar dhe miqësor ndaj pacientit për Parkinson”, tha David Dexter, drejtor i kërkimit në Parkinson’s UK, një organizatë bamirëse që bashkëfinancoi studimin.

“Gjetja e shënuesve biologjikë që mund të identifikohen dhe maten në gjak është shumë më pak invazive sesa një punksion lumbal, i cili po përdoret gjithnjë e më shumë në kërkimet klinike”, shtoi ai.

Ray Chaudhuri, profesor i çrregullimeve të lëvizjes dhe neurologjisë në King’s College në Londër, tha se analizat e gjakut mbeten një “nevojë e paplotësuar” për sëmundjen e Parkinsonit.

“Nëse përsëriten në studime më të mëdha”, ato mund të jenë të paçmueshme në mbështetjen e diagnozave të Parkinsonit”, tha ai.

“Megjithatë mbeten pyetje në lidhje me etikën e diagnozës parashikuese në lidhje me këshillimin e duhur si dhe mungesën aktualisht të ndonjë trajtimi modifikues të sëmundjes”, përfundoi ai.