Cult

Një portret i së kaluarës: Çfarë është Atlasi Arkeologjik i Francës?

03/25/2024 09:03
nga:N K

Ndryshe nga shumica e historive të një vendi, ‘Atlasi Arkeologjik i Francës’ nuk përfshin mbretër, presidentë, revolucione apo beteja të mëdha.

Në vend të kësaj, ajo rrëfen mijëra vjet okupim njerëzor, duke përfshirë ndryshime të mëdha në kufijtë e Francës, klimën, popullsinë dhe mënyrën e jetesës së banorëve të saj, shkruan euronews, transmeton Klankosova.tv.

100 harta të reja u krijuan nga gjetjet e mijëra gërmimeve gjatë dy dekadave të fundit.

Ajo që u zbulua në tokë dha të dhëna për shoqëritë njerëzore që ose i varrosnin vetë sendet, për shembull në varre, ose thjesht me kalimin e kohës.

Botuar nga Inrap, Instituti Kombëtar për Kërkime Arkeologjike Parandaluese, në nëntor, Atlasi u shit dhe së fundmi është ribotuar.

“Më shpesh, ajo që arrin tek publiku i gjerë është ajo që është e dukshme dhe e ruajtur. Ne duam të tregojmë trashëgiminë e padukshme nën këmbët tona”, shpjegoi presidenti i Inrap, Dominique Garcia.

Hartat tregojnë njohuri, por “gjithashtu zona bosh” për “pyetje” shtoi ai.