Geek

Ndikimi i lojërave online tek fëmijët dhe adoleshentët, psikiatri Berisha tregon simptomat e para dhe parandalimin

06/17/2024 21:24
nga:N K

Video-lojërat ndikojnë negativisht tek fëmijët, në rastet kur promovojnë dhunë ose sjellje agresive. Në lidhje me këtë çështje, në një prononcim për GazetaBlic, psikiatri Bujar Berisha ka treguar për ndikimin e lojërave online tek fëmijët, moshat e prekura dhe simptomat e tyre.

“Moshat më të prekura nga lojërat online, janë zakonisht fëmijët dhe adoleshentët. Kjo është mosha ku ata janë me aktiv në internet dhe më të prirur të eksplorojnë lojëra të ndryshme online. Ata janë më të prirur të jenë të përfshirë në lojëra online dhe të kenë qasje të lehtë në to përmes pajisjeve të tyre të elektronikës, si telefona të mençur (smartphone) dhe kompjuter”, tha psikiatri Berisha.

“Për shembull, adoleshentët mund të kenë më shumë risk për shqetësime në lidhje me lojëra që përmbajnë elementë të dhunës ose të kërcënuara. Në anën tjetër, fëmijët më të vegjël mund të jenë më të prekshëm nga lojërat që nxisin shpenzime të mëdha ose që janë të përziera me reklama të përsëritura. Kështu që përqasja ndaj lojërave online duhet të bëhet duke marrë në konsideratë moshën dhe nevojat e individit”, deklaroi ai.

Berisha tregon simptomat e platformave të lojërave online që ndikojnë tek fëmijët.

“Platformat e lojërave online mund të shkaktojnë shumë simptoma të ndryshme në individë, në varësi të mënyrës së përdorimit dhe ndikimit të tyre në jetën e përdoruesit. Simptomat që mund të shfaqen nga përdorimi i tepruar i platformave online përfshijnë, izolim shoqëror, mungesë përqendrimi, sjellje agresive dhe vështirësi komunikimi.

Disa nga simptomat më të zakonshme që mund të shfaqen janë:

-Varësia: Përdoruesit mund të ndihen të përfshirë në lojëra për një periudhë të gjatë kohore dhe të kenë vështirësi në të ndaluar.

-Ndikim në shëndetin mendor: Përdorimi i shpeshtë i lojërave online mund të çojë në ndikime negative në shëndetin mendor, duke përfshirë ankth, depresion, stres dhe izolim social.

-Ndikim në performancën shkollore: Përdoruesit mund të kenë vështirësi në të qëndruar të fokusuar në detyrat e tyre shkollore ose punën për shkak të përdorimit të shpeshtë të lojërave online.

-Ndikim në jetën sociale: Lojërat online mund të shkaktojnë ndarje sociale, duke i larguar përdoruesit nga miqtë dhe familja.

-Ndikim në shëndetin fizik: Përdorimi i shumë kohës përpara ekraneve të kompjuterit ose telefonit mund të shkaktojë probleme të shëndetit fizik, si dhimbje të krahëve, shpinës, apo probleme me sytë.

-Shpenzime të mëdha: Në rastet ekstreme, individët mund të harxhojnë shumë para në lojëra online, duke rrezikuar financat e tyre personale dhe familjare.

-Është e rëndësishme të monitorohen shenjat e këtyre simptomave dhe të merren masa nëse ata ndikojnë në jetën dhe shëndetin e një personi. Terapia, mbështetja shoqërore dhe përdorimi i kufizuar i lojërave online mund të jenë ndër hapat që mund të ndihmojnë në menaxhimin e këtyre problemeve”, tha ai.

Rreziket e përdorimit të Tiktokut, flet eksperti i rrjeteve sociale Kerolli

Psikiatri Berisha tregon shenjat e para që shfaqen tek fëmijët nga ndikimi i lojërave online.

“Ekzistojnë disa shenja që mund të tregojnë se një fëmijë është ndikuar negativisht nga lojërat online: Fëmijët që janë të prekur nga lojërat online mund të shpenzojnë shumë kohë dhe kështu ata përjashtojnë veten nga aktivitetet tjera dhe përfshirja sociale. Vërehen ndryshime në mënyrën e sjelljes, janë më agresiv, irritohen më lehtë, ose izolimi social mund të jetë shenja madhore.

“Një fëmijë fillon të neglizhojë detyrat e shtëpisë për shkak të përdorimit të lojërave online. Fëmijët që luajnë lojëra online deri në orët e vona mund të kenë probleme me gjumin, të jenë më anksioz ose edhe të kalojnë ne depresion, të kenë mungesë të interesit për aktivitete të tjera të mos jenë kreativ dhe t’u mungojë iniciativa. Monitorimi i këtyre shenjave të mundshme dhe bisedat e hapura me fëmijën për përdorimin e tyre të lojërave online janë të rëndësishme për të adresuar çdo problem potencial në një fazë të hershme”, tha tutje ai.

Gjuha e urrejtjes në rrjetet sociale, psikologia Shahini jep detajet për ndikimin e tyre te fëmijët

Si duhet te parandalohet kjo dukuri?

“Parandalimi i ndikimit negativ të lojërave online te fëmijët kërkon përfshirjen dhe mbështetjen e prindërve dhe instrumentave tjera sociale siç është shkolla.

– Çfarë duhet bërë si familje dhe shoqëri: duhet vendosur kufizime të përdorimit, mbikëqyrje aktive, krijim të një ambienti të shëndetshëm të lojërave, të promovoni aktivitete alternative, të inkurajoni fëmijët të angazhohen në aktivitete të tjera jashtë internetit, si sporti, arti, leximi apo shëtitje në natyrë. Kjo i jep atyre mundësi për të zhvilluar interesat e tyre dhe për të shmangur përdorimin e tepërt të lojërave online.

-Të bisedohet hapur, të bisedoni me fëmijët tuaj rreth rreziqeve të përdorimit të tepërt të lojërave online dhe përfitimeve të kufizimit të kohës së tyre në internet. Sigurohuni që ata të kuptojnë rrezikun potencialë dhe të ndihen të këshilluar për t’u përmirësuar.

-Jeni një shembull i mirë për fëmijët tuaj duke treguar përdorimin e përshtatshëm të teknologjisë dhe duke iu përshtatur kufizimeve të vendosura.

-Komunikoni me shkollën e fëmijëve për të siguruar që edukimi rreth përdorimit të sigurt të internetit dhe rrezikut të lojërave online është pjesë e programit shkollor.

-Është e rëndësishme të kujtohet se parandalimi i ndikimit negativ të lojërave online kërkon një përpjekje të përbashkët nga të gjithë anëtarët e familjes dhe komunitetit”, përfundoi psikiatri Bujar Berisha.

/GazetaBlic/