Fit&Sexy

Mjekët: Lënia e duhanit siguron përfitime shëndetësore brenda pak minutash

01/04/2023 09:24
nga:G C

Heqja dorë nga cigaret mund të jetë torturuese, veçanërisht nëse nuk jeni shumë të motivuar.

Megjithatë, vetëm pak minuta pas frymëmarrjes së parë pa duhan, trupi juaj fillon të ndryshojë për mirë. Dhe me të gjitha frymëmarrjet e shëndetshme që merrni në javët dhe muajt në vijim, përfitimet vetëm shumëfishohen.

Përfitimet shëndetësore të lënies së duhanit janë arsyeja e parë dhe më e madhe për ta lënë duhanin, sipas Shoqatës Amerikane të Mushkërive (ALA).

Ja çfarë ndodh kur ndaloni duhanin:. Disa do të kenë probleme me përqendrimin, probleme me gjumin, urinë, shtimin në peshë dhe ndjenjat e depresionit, ankthit ose trishtimit, sipas CDC.

Përfitimet shëndetësore të lënies së duhanit fillojnë rreth 20 minuta pas pirjes së cigares së fundit. Kjo është kur rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut i një duhanpirësi fillojnë të bien, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Duhen disa ditë që nivelet e monoksidit të karbonit në gjak të normalizohen. Në dy javë deri në tre muaj, qarkullimi fillon të përmirësohet dhe funksioni i mushkërive rritet.

Më gradualisht, kolla e duhanpirësit largohet pasi mukoza largohet nga mushkëritë. Kjo është për shkak se “cilia”, strukturat e vogla si qime në mushkëri, kanë filluar të shërohen.

Lënia e duhanit mund të ndihmojë në parandalimin e përkeqësimit të simptomave të sëmundjes së mushkërive. Me kalimin e kohës, rreziku i pneumonisë dhe kancerit të mushkërive gjithashtu zvogëlohet.

Muskujt tuaj do të forcohen për shkak të disponueshmërisë më të madhe të oksigjenit në gjakun tuaj, po ashtu keni një rrezik më të ulët për sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe disa lloje kanceri.

Ndër përmirësimet në pamje pas lënies së duhanit janë lëkura më e pastër dhe më pak rrudha. Dhëmbët dhe thonjtë tuaj ndalojnë së zverdhuri, fryma juaj do të jetë më e freskët dhe flokët dhe rrobat tuaja nuk do të kenë më erë tymi.