Lajme

Më shumë 50 milionë euro para të gatshme u dëmtuan gjatë vërshimeve të korrikut në Gjermani

09/01/2021 20:54
nga:M K

Banka Qendrore e Gjermanisë, ka njoftuar se janë dëmtuar më shumë se 50 milionë euro pas përmbytjeve vdekjeprurëse që goditën një pjesë të vendit në muajin korrik.

Në një deklaratë për media “Bundesbank” bëri të ditur se individët dhe bankat kanë dorëzuar kartëmonedha që ishin dëmtuar nga përmbytjet dhe shpesh të kontaminuara edhe me naftë, ujëra të zeza ose baltë.

Paratë e dëmtuara thahen, përpunohen dhe më pas shkatërrohen në një qendër në Mainz që analizon paratë e falsifikuara dhe të dëmtuara, dhe pronarët e saj kthehen pa pagesë.

Banka tha se qendra e saj zakonisht merr fatura të dëmtuara në vlerë prej 40 milionë euro në vit. Këtë vit, ajo mori kartëmonedha me vlerë 51 milionë euro nga zonat e goditura nga përmbytjet në Gjermaninë perëndimore midis mesit të korrikut dhe fundit të gushtit.

Gjermanët ende kanë tendencë të përdorin para më shumë se njerëzit në shumë vende të tjera evropiane, shkruan Bild.

Pasi të jenë tharë, shënimet e dëmtuara rrafshohen, verifikohen dhe numërohen. Bundesbank tha se ka blerë tharëse për të përballuar fluksin e parave të pista, duke vënë në dukje se është e rëndësishme të përpunoni shënimet e njomura shpejt para se të grumbullohen së bashku dhe të bëhen po aq të forta sa betoni.

Dëmet e vërshimeve të korrikut në shtetit gjerman sollën dëme të mëdha.

Si pasojë kishin vdekur mbi 180 njerëz dhe shumë të tjerë u lënduan.