Turizem

Këto sëmundje i parandalon vaksina kundër Covid-19

03/22/2024 14:48
nga:N K

Hulumtimet e fundit tregojnë se vaksinat kundër koronavirusit, përveç mbrojtjes nga infeksioni me koronavirus, mund të kenë edhe një përfitim shtesë.

Gjegjësisht, siç doli, këto vaksina njëkohësisht reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe zhvillimin e mpiksjes së gjakut të lidhur me “SARS-CoV-2”, është publikuar në revistën e ekspertëve “Heart”.

Seria e studimeve, rezultatet e të cilave u publikuan nga një ekip ndërkombëtar ekspertësh, përfshinte një analizë të të dhënave që mbulonin 10.17 milionë persona të vaksinuar dhe 10.39 milionë të pavaksinuar në Britaninë e Madhe, Spanjë dhe Estoni.

Pasi shkencëtarët morën parasysh faktorë të tillë si mosha, gjinia dhe prania e disa sëmundjeve në të kaluarën, rezultoi se personat e vaksinuar kishin një rrezik dukshëm më të ulët të zhvillimit të komplikimeve të zemrës dhe komplikimeve që lidhen me zhvillimin e mpiksjeve pas mposhtjes së Covid-19. në periudhën deri në një vit.

“Gjetjet tona tregojnë se vaksinat ishin efektive, jo vetëm për sa i përket më pak njerëzve të infektuar, por edhe në zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të një forme të rëndë të Covid-19”, tha shkencëtarja Nuria Merkade Bezora e Institutit të Oksfordit të Britanisë, përgjegjëse për sjelljen. së bashku të gjitha të dhënat.

Ajo beson se “rezultatet e fundit të hulumtimit mund të inkurajojnë çdo të pavendosur që i frikësohet rrezikut të mundshëm të efekteve anësore nga vaksina për t’u vaksinuar kundër Covid-19”.

Krahasuar me ata që nuk morën vaksinën e koronavirusit, vaksina Covid-19 u zbulua se ishte e lidhur me:

78 për qind më pak rrezik për mpiksjen e gjakut në vena;

47 për qind më pak rrezik për mpiksjen e gjakut në arterie;

55 për qind më pak rrezik për atak në zemër në 30 ditët e para pas infektimit.

Megjithëse rreziku i vogël i rreziqeve të lartpërmendura zvogëlohet me kalimin e kohës, ai mbetet shumë i lartë në 50 përqind në rastin e mpiksjes së gjakut në vena, 38 përqind në rastin e mpiksjes së gjakut në arterie dhe 48 përqind në rastin e një atak në zemër në periudhën nga 181 deri në 365 ditët e ardhshme.

Edhe pse studimet e mëparshme kanë dalë me gjetje të ngjashme, ky është një nga studimet më të mëdha deri më sot për sa i përket numrit të njerëzve të përfshirë në hulumtim dhe periudhës gjatë së cilës ata janë ndjekur.

Dihej më parë se formimi i mpiksjes së gjakut, që mund të shkaktojë goditje në tru dhe sulm në zemër, është shumë më i zakonshëm pas infektimit me koronavirus.

Megjithëse ky hulumtim nuk përcakton qartë shkakun dhe efektin, ai tregon se vaksinimi kundër kësaj sëmundjeje infektive gjithashtu redukton rrezikun e komplikimeve të mëtejshme.

Shkencëtarët kujtojnë se vaksinat kundër koronavirusit janë përgjithësisht të sigurta dhe efektive dhe se përfitimet tejkalojnë disavantazhet e mundshme, por ata dëshirojnë të kryejnë kërkime të mëtejshme për të shqyrtuar më në detaje efektet mbrojtëse të vaksinës kundër koronavirusit.