Cool

Kështu mund ta menaxhoni stresin

01/16/2022 17:11
nga:Donika Fetahu

Pak stres mund të jetë i mirë për mirëqenien tuaj mendore dhe fizike, por shumë stres mund të çojë në ankth, depresion dhe probleme të tjera shëndetësore. Gjithashtu mund t’ju bëjë të plakeni më shpejt. Pra, është e rëndësishme të mësoni të bëheni më rezistent ndaj stresit nëse nuk jeni me nxitim të plakeni shpejt.

Studimet kanë treguar se njerëzit që nuk janë të mirë në menaxhimin e stresit të tyre mund të rrisin rrezikun e vdekjes së parakohshme me 43 për qind.

Adoptimi i një stili jetese të shëndetshëm, siç është ngrënia e një diete me bazë bimore dhe aktiviteti fizik, mund të ndalojnë dhe madje të ndryshojë procesin. Pra, udhëheqja e një jete të shëndetshme mund të ulë shpejtësinë e plakjes, ashtu siç mund të menaxhoni stresin tuaj.

Jo çdo stres është i keq. Në psikologji, bëjmë dallimin midis eustress (stres pozitiv), i cili është i nevojshëm që ne të kemi sukses në punë, në sport dhe marrëdhënie, dhe shqetësim (stres negativ), kur presioni bëhet i tepërt për ne për ta menaxhuar.

Pra, nuk ka nevojë të mbroni veten nga çdo stres, vetëm shqetësimi që zgjat për një kohë të gjatë, është i pamëshirshëm dhe ju pengon të jetoni plotësisht jetën tuaj. Përqafimi i ngjarjeve stresuese dhe përdorimi i strategjive të përballimit, si kërkimi i ndihmës nga miqtë dhe shkathtësia kur përballeni me sfida, mund të krijojë elasticitet ndaj stresit.

Gjithashtu, rivlerësimi i një ngjarjeje që provokon ankth, siç është marrja e një angazhimi të të folurit në publik, duke e perceptuar atë si emocionuese, mund t’ju ndihmojë të menaxhoni stresin. Këto teknika mund të ndalojnë eustress të bëhet shqetësim dhe të rrisin elasticitetin ndaj stresit.

Rezistenca është aftësia për t’u rikthyer pas fatkeqësisë dhe për t’u bërë rezistent ndaj stresuesve të përditshëm. Përveç zgjidhjes së problemeve, mbështetjes sociale dhe përdorimit efektiv të strategjive të përballimit, vetëdija mund t’ju ndihmojë gjithashtu të bëheni më rezistent ndaj stresuesve të përditshëm.

Teknika të tjera përfshijnë bërjen e gjërave që rritin emocionet tuaja pozitive, të tilla si leximi i një libri, dëgjimi i muzikës ose luajtja e një loje kompjuterike. Përjetimi i emocioneve pozitive zgjeron mendjen tuaj, duke ju lejuar të perceptoni dhe të përfitoni nga burimet tuaja psikologjike, intelektuale dhe sociale, veçanërisht kur përjetoni fatkeqësi.