Fit&Sexy

Këshilla se si të kujdeseni për veten në të 40-at

06/11/2023 17:40
nga:G C

Kujdesi për shëndetin tuaj bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm kur hyni në të 40-at, pasi kjo është një dekadë kryesore ku masat parandaluese dhe zgjedhjet e stilit të jetesës mund të ndikojnë shumë në mirëqenien tuaj të përgjithshme. Mbajtja e një diete të ekuilibruar të pasur me ushqime të pasura me lëndë ushqyese është thelbësore për t’i siguruar trupit tuaj energjinë e duhur dhe për të luftuar problemet shëndetësore të lidhura me moshën.

Ushtrimi i rregullt bëhet edhe më i rëndësishëm pasi ndihmon në ruajtjen e masës muskulore, forcimin e kockave dhe promovon shëndetin kardiovaskular, por përveç kësaj, menaxhimit të stresit është thelbësor dhe kjo mund të arrihet përmes teknikave të relaksimit. Kontrollet dhe ekzaminimet e rregullta për kushte të tilla si presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe disa lloje kanceri janë gjithashtu jetike së bashku me prioritetin e gjumit, qëndrimin e hidratuar dhe shmangien e konsumit të tepërt të alkoolit ose pirjes së duhanit, të cilët janë faktorë kyçë në ruajtjen e shëndetit optimal në të 40-at.

Ushtrime – Ndaloni së qëndruari ulur. Ngrihuni kohë pas kohe nga karrigia e punës dhe bëni ushtrime shtrirjeje ose ecni. Gjithashtu, bëni stërvitje me peshë për të përmirësuar forcën e muskujve.

Hani më shumë ushqime të shëndetshme – Shmangni ushqimet e shpejta dhe të ngrënit jashtë. Përpiquni të gjeni zëvendësues, të tilla si fruta të thata, duke mënjanuar ushqime të pasura me sheqer dhe yndyrë. Gatuani ushqim të shëndetshëm në shtëpi.

Mbani një qëndrim pozitiv – Njeriu duhet të rishikojë gjithmonë qëllimet e tij, kjo do t’ju ndihmojë të bëheni më të qëllimshëm dhe të përfshirë në jetën tuaj të përditshme dhe të jeni në gjendje të përmbushni ambiciet tuaja afatgjata. Bëjeni shprehi mirënjohjen dhe mbani qëndrimin pozitiv pasi është i mirë për zemrën dhe shpirtin.

Gjumi – Njerëzit kanë nevojë për shtatë deri në nëntë orë gjumë çdo natë. Shmangni pajisjet elektronike dy orë para se të flini. Është mirë, nëse mund të shmangni një alarm për të ju zgjuar. Pra, duhet të përpiqeni gjithmonë të flini në kohë.

Filloni kujdesin shëndetësor parandalues – Të mbushësh 40 vjeç zakonisht do të thotë të marrësh hapa drejt ruajtjes së shëndetit. Vizitoni mjekun tuaj çdo vit për një kontroll. Bëni imunizimet, kontrollet e rregullta (për shembull, testimi i niveleve të kolesterolit dhe glukozës), Pap-testi dhe mamografia për gratë. Për meshkujt, sigurohuni që të bëni një ekzaminim vjetor të testikujve me një mjek dhe çdo muaj vetë.

Pini më shumë lëngje – Trupi përbëhet nga tre të katërtat e lëngjeve. Sa më shumë të hidratoheni, aq më mirë duket lëkura dhe ndiheni më mirë.

Meditoni dhe bëni joga – Merrni kohë nga rutina juaj e përditshme për të medituar pasi do t’ju ndihmojë të kuptoni gjendjen tuaj aktuale mendore. Ndihmon gjithashtu të keni paqe dhe udhëzim për rrugën më të mirë për të marrë në të ardhmen.

Rregulloni financat tuaja – Kontrolloni për planin tuaj të pensionit dhe filloni të kurseni për të ardhmen tuaj. Rregulloni financat tuaja dhe merrni fonde emergjente në rast se ndodh diçka ose përjetoni probleme shëndetësore. Marrja e financave në rrugën e duhur gjithashtu redukton stresin në të 40-at.