Geek

Ishulli i parë i i inteligjencës artificiale në botë merr një leje ndërtimi

10/09/2023 07:29
nga:G C

Operatori belg i sistemit të transmetimit Elia ka njoftuar se ka marrë leje për të vazhduar ndërtimin në ishullin Princesha Elisabeth, i cili është ishulli i parë dhe i vetëm me inteligjencë artificiale.

Ishulli përbëhet nga një qendër energjetike e vendosur 45 kilometra nga bregu, e cila do të lidhë sistemin elektrik kontinental belg me ferma të reja me erë dhe ndërlidhës shtesë nga Britania e Madhe dhe Danimarka. Kushti kryesor për zhvillimin ishte marrja e lejes që kompania Elia aplikoi në janar të këtij viti.

“Belgjika është një lider në erën në det të hapur dhe po përshpejton tranzicionin e energjisë duke katërfishuar kapacitetin në Detin e Veriut të Belgjikës, duke ndërtuar një ishull energjetik dhe ndërlidhës të rinj me vendet që rrethojnë Detin e Veriut”, tha Tinne Van der Straeten, Ministre Federale e Energjisë belge.

Ai shtoi se ishulli i ri i energjisë do të bëhet një qendër e energjisë së erës në det të hapur që do të sigurojë energji të qëndrueshme dhe të përballueshme për belgët dhe kompanitë dhe do ta kthejë Detin e Veriut në një “central të energjisë së gjelbër”.

Vendndodhja ku Elia do të bëjë themelet për ishullin është në Vlissingen dhe përgatitjet për punën e ardhshme tashmë kanë filluar dhe drejtohen nga kompanitë belge DEME dhe Jan De Nul.

Elia aktualisht është duke finalizuar dizajnin e ishullit që përfshin natyrën për të mbrojtur kafshët detare dhe tokësore. Ky propozim do të dorëzohet në fund të këtij viti. Dizajni u zhvillua në bashkëpunim me ekspertë të jashtëm për të parë se cilët elementë mund të ndryshohen ose shtohen për të rritur biodiversitetin në dhe rreth ishullit.

Van der Straeten vuri në dukje se planet e reja nuk duhet të injorojnë jetën detare poshtë dhe mbi sipërfaqen e ujit dhe vlerësoi Elia për punën në një dizajn që përfshin natyrën dhe do të kërkojë të mbrojë dhe ndoshta edhe të rivendosë jetën ujore.

Ishulli do të ketë një ndikim të madh në prodhimin e energjisë në Belgjikë.

“Ne planifikojmë të vazhdojmë zhvillimin e Detit të Veriut si qendra kryesore energjetike e Belgjikës dhe ky ishull do të jetë një pjesë kyçe e këtij procesi”, deklaroi Vincent Van Quickenborne, zëvendëskryeministër i Belgjikës dhe ministër i Drejtësisë dhe Detit të Veriut.

Ai e quajti ishullin zonën e dytë të erës në det të hapur dhe tha se turbinat e para do të vihen në punë në vitin 2028 dhe do të japin energji shtesë “të gjelbër” për shumë belgë. Projekti do të jetë i pari në botë ku një vend instalon turbina me erë në zonat e mbrojtura detare.