Lajme

Hill i prerë: SHBA këmbëngul që të formohet Asociacioni

02/08/2023 11:18
nga:Astrit Gashi

Ambasadori i SHBA-së në Serbi, Christopher Hill, tha sot se SHBA-të janë absolutisht të përkushtuara për zbatimin e plotë të asaj që është rënë dakord në Marrëveshjen e Brukselit, duke përfshirë formimin e Asociacionin e komunave me shumicë serbe.

“Ne me të vërtetë këmbëngulim që ajo që është rënë dakord duhet të zbatohet, kështu që po flasim për marrëveshjen origjinale të Brukselit. Nuk po them se marrëveshja franko-gjermane nuk është në kundërshtim me marrëveshjen e Brukselit. Ato sigurisht që janë të lidhura. Koncepti që Marrëveshja e mëparshme duhet të zbatohet, pjesë e marrëveshjes franko-gjermane”, tha Hill në intervistën për televizionin K1.

Kur u pyet për Marrëveshjen e Washingtonit, Hill u përgjigj se nuk dëshironte ta anashkalonte atë dhe se ishte e rëndësishme, sepse ai ishte i përkushtuar që ekonomia të siguronte që Beogradi dhe Prishtina të mund të zgjidhnin disa çështje që ndikojnë drejtpërdrejt në jetën e njerëzve.

Çështja është, theksoi Hill, që të zbatohen zgjidhjet për të cilat tashmë është rënë dakord në Marrëveshjen e Brukselit.

“Unë mendoj se duhet t’i kthehemi çështjes themelore, e cila është e ardhmja e komunitetit serb në Kosovë. Ata kanë jetuar atje me shekuj dhe duhet të dinë se cila është e ardhmja e tyre. Pra, çështja themelore është të merremi me atë që buron nga marrëveshja. Marrëveshja e Brukselit, e cila është Asociacioni, absolutisht duhet të zbatohet, nëse presim që dikush të ketë besim në marrëveshjet e ardhshme”, tha ambasadori amerikan.

Në lidhje me afatet për formimin e Asociacionit dhe zbatimin e marrëveshjes franko-gjermane, Hill beson se afatet e përmendura në media janë të arsyeshme dhe reale dhe se Asociacioni mund të formohet deri në verë dhe propozimi franko-gjerman. mund të zbatohet deri në fund të vitit.

“Unë mendoj se njerëzit duhet të punojnë çdo ditë për të gjetur një zgjidhje. Mendoj se është realiste të propozohet që kjo të ndodhë këtë vit, prandaj mendoj se ky vit është domethënës, mendoj se propozimi është pozitiv dhe mund të zbatohet,” tha ai.

Ai theksoi se SHBA absolutisht mbështet atë që kanë bërë evropianët, veçanërisht propozimin franko-gjerman.

“Ne po flasim për një zgjidhje për Serbinë, Ballkanin dhe Evropën. SHBA ka interesa afatgjata në kontinent dhe në këtë rajon. Unë mendoj se ajo që duhet të bëjmë është të flasim me evropianët për këtë, tha Hill.

Ai thekson se është e rëndësishme që gjërat të qetësohen, të mos krijohen tensione dhe të mos u jepet mundësia njerëzve që duan t’i krijojnë ato.

“Unë nuk kam qenë këtu për 20 vjet, por kam qenë në vende të tjera, duke përfshirë Korenë e Veriut. Pra, nëse jeni i zhgënjyer me situatën në Serbi, shikoni Korenë e Veriut dhe do ta shihni se situata në Ballkan nuk është aq keq”, tha Hill.

Ai shton se për të është e qartë se ajo që i shqetëson njerëzit në Serbi është se kush do të garantojë marrëveshjet e nënshkruara, sepse marrëveshja e Brukselit është nënshkruar në vitin 2013, por nuk është zbatuar, edhe pse ka kaluar kaq shumë kohë.

“Ne duam të jemi pjesë e procesit dhe garanci për zbatimin e rezultatit të marrëveshjes. Nëse doni të investoni në ndonjë vend, dëshironi që ai të jetë në një vend të sigurt dhe nuk do të keni probleme politike. Pra është e gjitha pjesë e një problemi të madh”, përfundoi ai.