Cool

Hëna ka hyrë në një ‘epokë të re’, thonë shkencëtarët

12/10/2023 19:05
nga:G C

Njerëzit kanë ndryshuar dhe planifikojnë të ndryshojnë sipërfaqen hënore në një shkallë të tillë që duhet të konsiderohet një epokë e re për Hënën, thonë studiuesit.

Për më tepër, njerëzit synojnë të formësojnë mjedisin e Hënës edhe më shumë në vitet në vijim, me anijet kozmike të kthehen në sipërfaqe dhe ta çojnë njerëzimin atje përsëri.

Studiuesit thonë se njohja zyrtarisht e ndryshimeve që ka bërë njerëzimi do të ishte një mënyrë e rëndësishme për të bërë të qartë se sipërfaqja hënore nuk është e pandryshueshme dhe se njerëzimi e ka ndryshuar atë në mënyrë thelbësore, raporton The Independent.

Argumenti për epokën e re të Hënës është publikuar në një artikull komenti në Nature Geoscience. Studiuesit thonë se mund të konsiderohet se ka filluar në vitin 1959, kur anija kozmike ruse Luna 2 u bë e para që u ul ndonjëherë në sipërfaqen hënore.