Showtime

Gruaja e George Clooney, njëra ndër ekspertet ligjore që rekomandoi urdhërarrestin për Netanyahun

05/22/2024 13:53
nga:Y I

Amal Clooney është një nga ekspertët ligjorë që rekomandoi që kryeprokurori i gjykatës më të lartë në botë për krimet e luftës të kërkojë urdhër-arrest për kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu dhe udhëheqësit e grupit militant Hamas.

Avokatja e të drejtave të njeriut dhe gruaja e aktorit George Clooney shkroi për pjesëmarrjen e saj në një letër të postuar të hënën në faqen e internetit të Fondacionit Clooney për Drejtësi. Ajo tha se ajo dhe ekspertë të tjerë të së drejtës ndërkombëtare ranë dakord njëzëri të rekomandojnë që kryeprokurori i Gjykatës Penale Ndërkombëtare, Karim Khan, të kërkojë urdhërat, shkruan abcnews, përcjell klankosova.tv.

Khan njoftoi synimin e tij për ta bërë këtë të hënën, duke thënë se veprimet e ndërmarra nga liderët izraelitë dhe Hamasi në luftën shtatëmujore në Gaza përbënin krime lufte.

“Kam shërbyer në këtë panel sepse besoj në sundimin e ligjit dhe nevojën për të mbrojtur jetët e civilëve”, shkroi Clooney.

“Ligji që mbron civilët në luftë është zhvilluar më shumë se 100 vjet më parë dhe ai zbatohet në çdo vend të botës pavarësisht nga arsyet e një konflikti”.

Paneli përbëhej nga ekspertë në të drejtën ndërkombëtare humanitare dhe të drejtën penale ndërkombëtare, dhe dy nga anëtarët e tij janë ish-gjyqtarë në gjykatat penale në Hagë, ku ka selinë GJNP-ja, shkroi Clooney.

Ajo shtoi se vendimi i tyre ishte unanim.

Paneli botoi gjithashtu një opinion të edituar në lidhje me rekomandimin e tij në Financial Times të hënën.

Një panel prej tre gjyqtarësh në GJNP do të vendosë nëse do të lëshojë urdhër-arrest dhe do të lejojë një çështje të vazhdojë.

Gjyqtarët zakonisht marrin dy muaj për të marrë vendime të tilla.