Fit&Sexy

Gratë flenë më keq se burrat, shkak se orët e trupit të tyre funksionojnë gjashtë minuta më shpejt

04/11/2024 09:17
nga:N K

Gratë me të vërtetë flenë më keq se burrat, tregon një studim.

Dhe shkencëtarët mendojnë se kjo është për shkak se ora e trupit të tyre funksionon rreth gjashtë minuta më shpejt.

Kjo do të thotë se ata nuk janë të sinkronizuar me mjedisin e tyre, gjë që luan rol në lidhjen e tyre të brendshme që i tregon trurit të tyre se kur duhet të ndihen të përgjumur.

Një ekip ekspertësh tërësisht femra, i vendosur në universitetet e Harvardit, Stanford dhe Southampton shqyrtoi dhjetëra punime akademike të botuara në dekadën e fundit mbi ‘hendekun e gjumit’ të kuptuar keq që ekziston midis burrave dhe grave.

Shumë përdorën aktigrafë, pajisje dixhitale të veshura me dore të ngjashme me orët e Apple ose Fitbits, të cilat monitorojnë rrahjet e zemrës dhe modelet e gjumit.

Rezultatet treguan se gratë kishin pothuajse 60 për qind më shumë gjasa të përjetonin pagjumësi.

Ata e vlerësojnë cilësinë e gjumit më të ulët se meshkujt dhe ankohen se kanë më shumë netë të këqija.

Ndërkohë, burrat bëjnë gjumë më pak rigjenerues dhe të thellë sesa gratë dhe kanë më shumë gjasa të jenë bufat e natës. Për më tepër, ata kishin më shumë gjasa të kishin apnea të gjumit.

Eksperimentet më të thella zbuluan gjithashtu se kishte dallime midis gjinive për sa i përket shpejtësisë së orës së brendshme të trupit të tyre, ose ritmit cirkadian, i cili përcakton ritmin e jetës sonë.

Kur bëhet fjalë për gjumin, trupi reagon ndaj shenjave mjedisore për të ulur temperaturën tonë bazë disa orë përpara se të mbyllim sytë për ta përgatitur trupin tonë për të fjetur.

Nga brenda, trupi gjithashtu sekreton më shumë melatoninë, një hormon që na ndihmon të flemë.

Hulumtimet në analizën e re zbuluan se melatonina sekretohet më herët tek gratë sesa tek burrat.

Temperatura bazë e trupit me sa duket ndoqi të njëjtin model, duke arritur kulmin më herët tek gratë.

Studiuesit deklaruan gjetjet e tyre, të publikuara në revistën Sleep Medicine Reviews, ilustrojnë ‘rolin vendimtar që luan seksi’ në gjumë dhe shëndet.

Autori i studimit Dr Renske Lok, një ekspert në psikiatri me bazë në Stanford, tha: “Ndërsa ky ndryshim (gjashtë minutësh) mund të jetë i vogël, është domethënës.

Mospërputhja midis orës qendrore të trupit dhe ciklit të gjumit/zgjimit është rreth pesë herë më e madhe tek femrat sesa tek meshkujt.

”Imagjinoni sikur ora e dikujt të punonte vazhdimisht gjashtë minuta më shpejt ose më ngadalë”.

“Gjatë ditëve, javëve dhe muajve, ky ndryshim mund të çojë në një mospërputhje të dukshme midis orës së brendshme dhe shenjave të jashtme, si drita dhe errësira”.