Geek

Gjiganti i teknologjisë amerikane zbulon çipin më të fundit të Inteligjencës Artificiale

03/19/2024 13:58
nga:N K

Nvidia ka zbuluar çipin e saj më të fundit të inteligjencës artificiale (AI) për të cilin thotë se mund të kryejë disa detyra 30 herë më shpejt se paraardhësi i saj.

Kompania ka 80% të tregut dhe shpreson të çimentojë dominimin e saj.

Përveç çipit B200 “Blackwell”, shefi ekzekutiv i tij Jensen Huang detajoi një grup të ri mjetesh softuerike në konferencën e tij vjetore të zhvilluesve.

Nvidia është kompania e tretë më e vlefshme në SHBA, pas Microsoft dhe Apple.

Aksionet e saj janë rritur 240% gjatë vitit të kaluar dhe vlera e saj e tregut arriti në 2 trilion dollarë (1.57 trilion £) muajin e kaluar .

Nvidia tha se klientët kryesorë, duke përfshirë Amazon, Google, Microsoft dhe OpenAI, pritet të përdorin çipin e ri kryesor të firmës në shërbimet e kompjuterit cloud dhe për ofertat e tyre të AI.

Ai tha gjithashtu se mjetet e reja softuerike, të quajtura mikroshërbime, përmirësojnë efikasitetin e sistemit për ta bërë më të lehtë për një biznes që të përfshijë një model AI në punën e tij.

Njoftimet e tjera përfshijnë një linjë të re çipash për makina që mund të ekzekutojnë chatbot brenda automjetit.

Kompania tha se prodhuesit kinezë të automjeteve elektrike BYD dhe Xpeng do të përdorin të dy çipat e saj të rinj.

Huang përshkroi gjithashtu një seri të re çipash për krijimin e robotëve humanoidë, duke ftuar disa prej robotëve që t’i bashkohen atij në skenë.

E themeluar në vitin 1993, Nvidia fillimisht ishte e njohur për prodhimin e llojit të çipave kompjuterikë që përpunojnë grafikë, veçanërisht për lojërat kompjuterike.

Shumë kohë përpara revolucionit të inteligjencës artificiale, ajo filloi të shtonte veçori në çipat e saj që ndihmojnë në mësimin e makinerive, investime që e kanë ndihmuar atë të fitojë pjesën e tregut.