Fit&Sexy

Gjashtë kategoritë e ushqimeve që ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

07/07/2023 12:06
nga:Gazeta Blic

Ngrënia e gjashtë ushqimeve është “çelës” për një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, sipas një studimi të botuar në “European Heart Journal”.

Konkretisht, ngrënia e frutave, perimeve, bishtajoreve, arrave, peshkut dhe produkteve të qumështit me yndyrë të plotë ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare tek të rriturit, duke përfshirë sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Në të njëjtën kohë, mosngrënia e mjaftueshëm e kombinimeve të këtyre gjashtë ushqimeve lidhet me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare.

Studimi, i udhëhequr nga studiues nga Universiteti McMaster, Spitali i Shkencave Shëndetësore Hamilton dhe Instituti i Kërkimeve Shëndetësore të Popullsisë të Kanadasë, përshkroi gjithashtu se si një dietë e shëndetshme mund të arrihet në një sërë mënyrash, duke përfshirë një sasie të moderuar të drithërave të plota ose mishit të papërpunuar.

Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se rreth 18 milionë njerëz vdiqën nga sëmundjet kardiovaskulare në vitin 2019, duke përbërë 32% të të gjitha vdekjeve në mbarë botën. 85% e këtyre vdekjeve ishin për shkak të sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru. Studiuesit analizuan të dhëna nga studime të shumta që përfshinin 245,000 njerëz në 80 vende.

Autori kryesor Andrew Mende, një asistent profesor në Universitetin McMaster dhe një studiues në Institutin për Kërkimin e Shëndetit të Popullsisë, thekson se: Duke përjashtuar sasitë më të larta të frutave, perimeve, arra dhe bishtajore, studiuesit treguan se ngrënia e ushqimeve natyrale në moderim është “çelës”. Sasi të moderuara të peshkut dhe produkteve të qumështit me yndyrë të plotë janë të lidhura me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë. Të njëjtat efekte shëndetësore mund të arrihen me konsumimin e moderuar të drithërave dhe mishit, përderisa ato janë drithëra të papërpunuara dhe mish të papërpunuar.

Studiuesit rekomandojnë një konsum mesatar ditor prej dy deri në tre racione frutash, dy deri në tre racione perimesh, një racion arra dhe dy racione bulmeti. Gjithashtu, tre deri në katër racione bishtajore në javë dhe dy deri në tre racione peshk në javë. Zëvendësuesit e mundshëm përfshijnë një porcion me drithëra të plota në ditë dhe një porcion me mish të kuq të papërpunuar ose shpendë çdo ditë.