Lajme

FAZ: Beogradi ndërhyn në regjistrimin e popullsisë në Mal të Zi

11/21/2023 14:42
nga:N K

Mali i Zi ka vetëm rreth 625,000 banorë, më pak se Frankfurt. Kjo është arsyeja pse regjistrimi i popullsisë, i cili më në fund duhet të fillojë në fund të nëntorit, nuk është një detyrë e madhe logjistike, shkruan Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Megjithatë, politikisht (regjistrimi) e ndan thellësisht popullsinë.” Pyetja kryesore është nëse malazezët janë (gjithashtu) serbë. Përgjigja për këtë pyetje ndryshon sipas rrethanave historike.”

E bardhë dhe jeshile

Presidenti Jakov Milatoviq, i cili u takua me Presidentin Frank-Walter Steinmeier dhe zyrtarë të tjerë gjermanë këtë të martë (21 nëntor) në Berlin, e përkufizon veten si malazez në kuptimin kombëtar, ashtu si shumica relative e bashkatdhetarëve të tij, thuhet në gazetën e Frankfurtit dhe më pas. paraqet të dhënat nga regjistrimi i fundit i vitit 2011: “45 për qind e të anketuarve janë deklaruar si malazezë, 30 për qind si serbë, 8.6 për qind si boshnjakë dhe pak më pak se pesë për qind si shqiptarë.” Me përjashtim të grupit të fundit, të gjithë flasin të njëjtën gjuhë amtare, por e quajnë ndryshe. Nëse dikush flet malazez, serb apo boshnjak nuk është çështje gjuhësore, por politike”.

Autori i artikullit tregon se “ka një qëndrim të përhapur sipas të cilit, edhe pse çdo serb nuk është malazez, çdo malazez është serb – dhe jo vetëm në mesin e malazezëve që jetojnë në Serbi”.

“Në Malin e Zi, i cili votoi 55.5 përqind për pavarësinë në referendumin e vitit 2006, këto pikëpamje ndryshojnë politikisht dhe nga ngjyra.” Edhe në shekullin e kaluar pati luftime mes ‘të bardhëve’, të cilët qëndronin për një shtet të përbashkët me Serbinë dhe e shihnin popullin malazez si një fis serb, kundër ‘të gjelbërve’ që luftuan për pavarësinë shtetërore të Malit të Zi”.

Rrethet nacionaliste serbe në Beograd, shkruan gazeta gjermane, duke kërcyer dhëmbët e pranuan shkëputjen e Malit të Zi, por nuk e kaluan kurrë. Serbia po përpiqet të rrisë numrin e malazezëve që deklarohen si serbë etnikë”.

Studentët (dhe pacientët) malazezë janë të mirëseardhur në Serbi

Frankfurter në përgjithësi vlerëson se është “mirë për Beogradin” që Mali i Zi është ende shumë i orientuar drejt Serbisë, për shembull në shëndetësi dhe arsim: shumë malazezë shkojnë në kryeqytetin serb për procedura delikate mjekësore, ose për të studiuar në Beograd ose Novi Sad.

“Beogradi e inkurajon atë: malazezët që përcaktojnë veten si serbë në formular mund të studiojnë në Serbi falas.” E përdorin edhe malazezët me identitet malazez të shprehur në nivel kombëtar”.

Siç thuhet në artikull, “ka presion që nuk vjen formalisht nga Qeveria e Serbisë, por ajo e mbështet atë”. Bëhet fjalë për propozimin që për studime falas në Serbi të mos mjaftojë më një deklaratë e thjeshtë në formular, por që personi të kërkohet të dorëzojë një kopje të pyetësorit nga regjistrimi në të cilin thuhet se deklaron. se ai/ajo është i nacionalitetit serb. Deri më tani është diskutuar vetëm në lidhje me arsimin e lartë, por “ndonëse nuk diskutohet, ekziston mundësia që të zbatohet edhe për sistemin shëndetësor”.

“Propozimi zyrtarisht vjen nga ‘Shoqata e Studentëve të Malit të Zi në Serbi’, e cila nuk është e regjistruar askund dhe nuk është shfaqur asnjëherë në publik. Prandaj, bie në sy fakti se delegatët e atij grupi të panjohur janë pritur nga nënkryetari i Qeverisë së Serbisë (dhe ministri i Mbrojtjes) Millosh Vuçeviq dhe ministri i Punës, Nikola Selakoviq”, shkruan gazeta gjermane dhe thekson se “ Takimi i Beogradit mori vëmendje të madhe në mediat malazeze. “Vijesti” nga Podgorica citoi një profesor nga Universiteti i Beogradit dhe një ish-këshilltar në Ministrinë e Arsimit të Serbisë, se dorëzimi i detyrueshëm i formularëve të regjistrimit do të ishte një ndërhyrje e qartë e Serbisë në regjistrimin e Malit të Zi.

Pavarësia e Malit të Zi nuk është në rrezik

Për momentin, është vetëm një kërkesë e një organizate të panjohur studentore, por, siç vlerëson gazeta, “me siguri është marrë mesazhi se do të ishte më e mençur të regjistroheshim si serbë në regjistrim”.

Së fundi, Frankfurter Allgemeine Zeitung thotë: “Nëse anketa malazeze e publikuar në maj pasqyron gjendjen shpirtërore në vend, regjistrimi i ardhshëm mund të tregojë me të vërtetë një përqindje më të lartë të serbëve se në vitin 2011. Megjithatë, pavarësia e vendit nuk është në rrezik, pasi malazezët ende përbëjnë shumicën”.