Fit&Sexy

Efektet anësore të rrezatimeve “X” dhe grupi më i rrezikuar i rengenit| Radiologia Hoti jep detajet

06/30/2024 09:28
nga:N K

Në një prononcim për Gazeta Blic radiologia, Kreshnike Dedushi Hoti, ka treguar ndikimin e rrezeve të Rentgenit “X” dhe efektet anësore të këtyre rrezeve për personat që vendosin të bëjnë fotografime me rreze “X”.

Doza e rrezatimit: Ekspozimi i njëhershëm ndaj rrezeve “X” për qëllime diagnostikuese (si një rreze “X” e gjoksit ose e një kocke të thyer) zakonisht ka një dozë shumë të ulët rrezatimi dhe konsiderohet i sigurt për shumicën e njerëzve.

Kumulimi i dozës: Ekspozimi i përsëritur ndaj rrezeve “X” mund të akumulohet me kalimin e kohës dhe të rrisë rrezikun për probleme shëndetësore, përfshirë rrezikun për zhvillimin e kancerit. Prandaj është e rëndësishme të minimizohen ekspozimet e panevojshme.

Përdorimi i mbrojtjes: Kur kryhen rrezet “X”, profesionistët mjekësorë shpesh përdorin mbrojtje të veçantë (si përparëse plumbi) për të mbrojtur pjesët e trupit që nuk janë në fokus të rrezatimit.

Të qenit shtatzënë: Gratë shtatzëna ose ato që mund të jenë shtatzëna duhet të informojnë mjekun përpara se të bëjnë një rreze “X”, pasi rrezatimi mund të ndikojë në zhvillimin e fetusit”, tregoi radiologia.

Radiologia Hoti tregon efektet anësore të rrezeve të rentgenit “X”.

“Disa nga efektet anësore të mundshme të përdorimit të rrezeve “X”: Efektet anësore të përgjithshme: Rrezatimi jonizues: Ekspozimi ndaj rrezatimit jonizues mund të dëmtojë qelizat dhe ADN-në e tyre, që mund të dërgojë në rrezik të rritur për kancer në periudha të gjata kohore. Doza e ulët e rrezatimit që merret gjatë një procedure diagnostikuese, zakonisht është shumë e vogël dhe konsiderohet e sigurt.

Efektet të Lëkurës: Ekspozimi i përsëritur ose me doza të larta mund të shkaktojë ndryshime të përkohshme ose të përhershme në lëkurë, megjithatë kjo është shumë e rrallë në përdorimet diagnostikuese rutinore”, vazhdoi Hoti.

Cilat janë grupet më të rrezikuara me efektet anësore të rrezeve “X”?

Grupi më i rrezikuar nga efektet anësore të rrezeve “X” përfshin: fëmijët dhe foshnjat, zhvillimi i shpejtë: Qelizat e trupit të fëmijëve dhe foshnjave ndahen më shpejt se tek të rriturit, gjë që i bën ato më të ndjeshme ndaj dëmtimeve nga rrezatimi, ekspozimi i akumuluar: Duke qenë se kanë një jetë më të gjatë përpara, ekspozimi i hershëm ndaj rrezatimit mund të akumulohet me kalimin e kohës, duke rritur rrezikun për probleme shëndetësore në të ardhmen.

Gratë Shtatzëna dhe Fetusi, Zhvillimi fetal: Fetusi është shumë i ndjeshëm ndaj rrezatimit, veçanërisht gjatë fazave të hershme të zhvillimit. Ekspozimi ndaj rrezatimit gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë defekte të lindjes dhe probleme të tjera të zhvillimit. Kujdesi i veçantë: Gratë shtatzëna duhet të informojnë gjithmonë mjekun përpara se të bëjnë një rreze “X”, dhe duhet të përdorin mbrojtje të përshtatshme për të minimizuar ekspozimin.

Të Rriturit e të rinjët, Akumulimi i Rrezikut: Edhe pse të rriturit e rinj nuk janë aq të ndjeshëm sa fëmijët, ata ende kanë një jetë të gjatë përpara, që do të thotë se ekspozimi ndaj rrezatimit mund të ketë efektet e tij akumuluese me kalimin e kohës.

Të Moshuarit, Shëndeti i Përgjithshëm: Të moshuarit mund të kenë një sistem imunitar më të dobët dhe mund të jenë më të ndjeshëm ndaj dëmtimeve qelizore nga rrezatimi. Gjithashtu, ata mund të kenë sëmundje të tjera bashkëshoqëruese që mund të përkeqësohen nga ekspozimi ndaj rrezatimit.

Sëmundje Gjenetike: Disa sëmundje gjenetike mund të rrisin ndjeshmërinë ndaj rrezatimit jonizues. Këta individë duhet të kenë kujdes të veçantë dhe të diskutojnë me mjekun për rreziqet e mundshme. Mbrojtja dhe Kujdesi, Mbrojtja e Trupit: Përparëset e plumbit dhe pajisjet e tjera mbrojtëse përdoren për të minimizuar ekspozimin e panevojshëm ndaj rrezatimit”, tregoi radiologia.

Përdorimi i kufizuar: Rrezet X duhet të përdoren vetëm kur është e nevojshme dhe përfitimet e diagnostikimit tejkalojnë rreziqet e mundshme të rrezatimit.

Rrezet “X” janë një formë e rrezatimit jonizues që përdoret kryesisht për qëllime diagnostikuese, si p.sh. për të marrë imazhe të brendshme të trupit. Në përfundim, efektet anësore të përdorimit të rrezeve “X” nuk ndryshojnë gjatë stinës së verës. Ato varen kryesisht nga sasia dhe frekuenca e ekspozimit ndaj rrezatimit, si dhe nga masat mbrojtëse të marra gjatë procedurës”, përfundoi radiologia Kreshnike Dedushi Hoti.

/GazetaBlic/

Ndikimi i rrezeve të Rëntgenit te fëmijët në Kosovë, flet specialisti i radiologjisë