Opinion

E ardhmja e Rusisë – dhe opozita e saj

06/06/2023 11:21
nga:Mikhail Khodorkovsky

Mikhail Khodorkovsky

Me iniciativën e eurodeputetit lituanez Andrius Kubilius dhe të tjerëve, këtë javë do të zhvillohet një konferencë dyditore në Parlamentin Evropian në Bruksel, me pjesëmarrjen e mbi 200 përfaqësuesve nga grupet kundër luftës dhe opozitës ruse, gazetarë, figura të shquara kulturore, si dhe politikanët evropianë.

Janë vetëm dy tema për diskutim në rendin e ditës: e ardhmja e Rusisë dhe strategjia e ardhshme e opozitës ruse.

Përvoja e mëparshme, si në Rusi ashtu edhe gjetkë, ka treguar prej kohësh se regjimet e bazuara në personalitet – siç është ai I sotmi në Moskë – shpesh mund të shpërthejnë pa paralajmërim, të paaftë për të përballuar streset e shkaktuara nga një luftë e dështuar. Dhe në atë moment kritik, e ardhmja e vendit varet, në një pjesë të madhe, nga kush i merr frenat e pushtetit – dhe si.

Është interesante se situata aktuale në Rusi po zhvillohet në atë mënyrë që në këtë moment, Perëndimi mund të ketë një zë të rëndësishëm – edhe pse jo përfundimtar – në këtë tranzicion, pasi segmente të mëdha të elitës ruse kanë interes në shfuqizimin e sanksioneve perëndimore. , i imponuar si përgjigje ndaj luftës në shkallë të plotë të presidentit Vladimir Putin kundër Ukrainës.

Megjithatë, ky tubim në Bruksel nuk është veprimi i parë i koordinuar i opozitës ruse. Forumi i Rusisë së Lirë, i organizuar nga Garry Kasparov, është mbledhur rregullisht në Vilnius që nga viti 2016; Ministria e Punëve të Jashtme të Lituanisë organizon një konferencë vjetore me opozitën ruse; dhe një takim shumë produktiv, duke përfshirë disa nga partitë më të mëdha parlamentare evropiane, u zhvillua së fundi midis Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës dhe opozitës ruse gjithashtu.

Për më tepër, në përgatitje për konferencën e Brukselit, rreth 70 grupe kundër luftës dhe opozitës u takuan në Berlin në prill për të rënë dakord mbi një deklaratë të përbashkët, e cila tani është nënshkruar nga 30,000 rusë.

Ky qëndrim i përbashkët është se lufta është kriminale, se regjimi që e ka lëshuar është i paligjshëm dhe duhet hequr nga pushteti, se sovraniteti i Ukrainës brenda kufijve të saj të vitit 1991 duhet të rivendoset dhe kriminelët e luftës të ndëshkohen, se viktimat e agresionit duhet të kompensohen dhe se të gjithë të burgosurit politikë dhe të burgosurit e luftës duhet të lirohen.

Ne besojmë gjithashtu se një udhëheqje e ardhshme ruse duhet të braktisë imperializmin, si brenda ashtu edhe jashtë.

Disa nga diskutimet për të ardhur në këtë pozicion nuk ishin të lehta për t’u bërë. Për shembull, çështja e rivendosjes së sovranitetit të Ukrainës mbi Krimenë është e diskutueshme për shumë rusë. Dhe çështjet e kompensimit dhe gjykatave do të kërkojnë punë serioze jo vetëm me pjesën pro-Putin të popullsisë ruse, por edhe me disa nga ata që janë kundër luftës.

Që të mos harrojmë, nënshkrimi i një deklarate të tillë konsiderohet si krim edhe nga Kremlini. Dhe dënimet e përcaktuara me burg janë brutale, që variojnë nga 10 deri në 20 vjet.

Ndërkohë, është një pjesë e komunitetit të të drejtave të njeriut që nuk ndihet rehat me metodat e dhunshme të luftës kundër regjimit. Ndërsa të tjerët – dhe unë e konsideroj veten mes tyre – besojnë se ndryshimi paqësor i regjimit në Rusi është i pamundur.

Përkundër këtyre dallimeve, në diskutimet tona u pajtuam që bashkimi i opozitës nën një lidership të vetëm, apo të grumbulluar në një parti të vetme, nuk është i nevojshëm. Ky do të ishte një gabim katastrofik, pasi do të hidhte themelet për rivendosjen e autoritarizmit pas rënies së Putinit.

Megjithatë, jam i bindur se ne duhet të koordinojmë veprimet tona për çështje kyçe, të gjera që na shqetësojnë të gjithëve, dhe për këtë qëllim, tashmë janë krijuar një seri e tërë grupesh pune dhe projekte të përbashkëta në shkallë të gjerë për të ofruar ndihmë për Ukrainën dhe Rusinë. refugjatët dhe ata janë funksionalë. Në të njëjtën kohë, disa grupe kundër luftës kanë bashkuar forcat për të trajnuar ata që janë të gatshëm dhe të përkushtuar për t’u kthyer në Rusi në “fluturimin e parë të kthimit” pas rënies së regjimit.

Kështu, tashmë po fitojmë përvojë në punën si koalicion, i cili do të shërbejë si një bazë e mirë për ndërtimin e një modeli të ri demokratik për vendin, me ndarje pushtetesh dhe një sistem kontrollesh dhe balancash.

Dhe sot, të gjithë jemi dakord që fokusi ynë i përbashkët duhet të jetë në tre fusha: koordinimi i nismave kundër luftës dhe ndihma humanitare për Ukrainën; mbështetje mediatike për aktivizmin dhe kundërpropagandën kundër luftës; dhe ndihmë për qytetarët rusë, interesat e të cilëve nuk përfaqësohen më nga regjimi kriminal i Putinit.

Unë, për shembull, kam idetë e mia se si duhet të duket Rusia e ardhshme dhe rrugët e preferuara drejt tranzicionit – versioni i shkurtuar i manifestit tim për këtë, i titulluar “Si të vrasësh një dragua”, është përkthyer në disa gjuhë evropiane. Dhe për mua, personalisht, qëllimi kryesor i këtij takimi të ardhshëm në Bruksel është të biem dakord, si koalicion, se si të përfaqësohen interesat e atyre që kanë ndërprerë lidhjet e tyre me regjimin dhe si t’i ndihmojmë më së miri në aspektin praktik.

Përveç kësaj, konferenca do të na japë gjithashtu një mundësi të rëndësishme për t’u kujtuar politikanëve evropianë qëndrimin tonë:

Për ne, arritja e një marrëveshjeje të negociuar me Putinin për çështje afatmesme ose afatgjata është jashtë diskutimit. Thjesht zëvendësimi i Putinit me një individ tjetër me një emër tjetër – pa një kalim në një model qeverisjeje parlamentare me zgjedhje të lira dhe të ndershme – nuk do të ndryshojë asgjë. Dhe një model koalicioni i tranzicionit ofron një mundësi reale të demokratizimit, ndërsa një tranzicion përmes një partie të vetme revolucionare garanton autoritarizmin.

Për më tepër, ne besojmë se shpërbërja e Rusisë do të ishte e rrezikshme, jo vetëm për rusët, por edhe për Perëndimin; se komunikimi me shoqërinë ruse nuk është më pak i rëndësishëm sesa sanksionet; dhe se edhe pse ndikimi i paligjshëm i Kremlinit në proceset politike në vendet perëndimore është zvogëluar shumë gjatë 15 muajve të fundit, ai mbetet i rëndësishëm – dhe mund të bëhet më i fortë.

Në përgjithësi, është e rëndësishme që vendet perëndimore të pranojnë se opozita ruse me bazë të gjerë është një aleat vendimtar në konfrontimin e Perëndimit me regjimin e Putinit – i cili po bëhet me shpejtësi gjithnjë e më fashiste.

Autori i shkrimit Mikhail Khodorkovsky ka qenë ish i burgosur politik.

(Publikuar në Politico.eu, përkthyer nga Klankosova.tv)