Lajme

Çfarë dimë për vaksinimin e fëmijëve kundër koronavirusit?

10/16/2021 08:47
nga:M K

Në Izrael, më shumë se gjysma e atyre mbi 12 vjeç dhe disa fëmijë më të vegjël kanë marrë një dozë të vaksinës kundër COVID-19. Çfarë mund të mësojmë nga kjo?

Në fund të muajit gusht të vitit 2021, Talia Shmuel e mori djalin e saj pesëvjeçar në klinikën e tyre shëndetësore në Jerusalem, Izrael, për ta vaksinuar me dozën e parë kundër virusit. Ai lindi me një defekt në zemër, gjë që e bën atë veçanërisht të prekshëm ndaj sëmundjes. “Sa herë që sëmuret, në përgjithësi kthehet në pneumoni”, thotë Shmuel. “Dhe sëmuret shumë”, tha ajo.

Shmuel, nënë e tre fëmijëve, kishte nevojë për autorizim të veçantë nga Ministria e Shëndetësisë e Izraelit për të vaksinuar djalin e saj, për shkak të moshës së tij të re. Ajo u ndje e emocionuar dhe e sigurt se ishte zgjedhja e duhur.

“Burri im dhe unë jemi të dy analistë të kërkimit, dhe ne shikojmë çdo numër të vetëm që haset; ne jemi duke ndjekur gjithçka”, thotë ajo. “Ne kontrollojmë burime të ndryshme. Nga numrat, po, ka efekte anësore të mundshme [të vaksinës]. Megjithatë, efektet anësore të COVID-19 janë dukshëm më të këqija për të”, shtoi Shmuel, raporton bbc.

Ndërsa gjithnjë e më shumë vende në botë po fillojnë të ofrojnë vaksina COVID-19 për fëmijët mbi 12 vjeç, Izraeli ofron një paraqitje të shkurtër të asaj që mund të ketë e ardhmja. Vendi vaksinoi me shpejtësi një pjesë të madhe të popullsisë së tij të rritur në fillim të këtij viti. Në muajin qershor, ai rekomandoi vaksinimin e fëmijëve mbi 12 vjeç, pas shpërthimeve në shkolla – dhe tani tashmë po ofron doza të treta si injeksione përforcuese për atë grupmoshë, transmeton Telegrafi.

Që nga muaji korrik, ajo gjithashtu ka ofruar vaksinime për fëmijët e moshës 5-11 vjeç “në rrethana të jashtëzakonshme”, duke përfshirë sëmundje të rënda kronike të mushkërive dhe dështim kongjestiv të zemrës. Por ndërsa vaksina Pfizer-BioNTech është treguar të jetë e sigurt për fëmijët, vendimi mund të jetë më kompleks sesa për të rriturit. Meqenëse fëmijët priren të preken më pak nga virusi, edhe një numër i vogël i reagimeve negative ndaj vaksinës mund ta bëjë më të vështirë justifikimin e vaksinimit.

“Vaksina funksionon”, thotë Nicole Ritz, specialiste për sëmundjet infektive pediatrike në University Children’s Hospital Basel në Zvicër.

“Por ashtu siç kemi bërë për moshat 12 deri në 18 vjeç, ju keni nevojë për më shumë kujdes kur [zvogëloheni] në moshë. Potencialisht, kjo do të jetë një vaksinë të cilën ne e japim në vitin e parë të jetës, siç ne bëni me shumë vaksina të tjera. Sa më shumë që [zvogëloheni] në moshë, aq më shumë keni nevojë për të dhëna që ju tregojnë se kjo është një vaksinë e sigurt. Dhe do të jetë më e vështirë [për të mbledhur ato të dhëna] sepse një pesëvjeçar ka shumë më pak gjasa t’ju thotë, ‘kam një ndjenjë të çuditshme në zemrën time, nuk ndihem i lumtur sot’, sesa një 16-vjeçar”, shtoi ajo.

Vaksinimi i fëmijëve ka qenë relativisht e qetë në Izrael. Deri më sot, ajo ka vaksinuar më shumë se gjysmën e fëmijëve të moshës 12 deri në 15 vjeç. Një numër shumë i vogël njerëzish kanë dalë në rrugë për protesta sporadike. Shumica e prindërve izraelitë, megjithatë, duket se janë të gatshëm të vaksinojnë fëmijët e tyre më të mëdhenj: Deri në muajin tetor 2021, 53.7 për qind e fëmijëve të moshës 12 deri në 15 vjeç dhe 84 për qind e 16 deri në 19 vjeç, kishin marrë goditjen e parë, sipas Ministrisë së Pulti i shëndetit COVID-19.

Të pyetur se si ndiheshin për vaksinën për fëmijët më të vegjël, përfshirë ata pa sëmundje të sfondit, disa prindër treguan entuziazëm. Ata përmendën frikën e tyre për infektimin e fëmijëve të tyre, ankthin për bllokimet fillestare, djegien nga karantinat e shpeshta dhe shkollimin në shtëpi, shqetësimin për rënien e fëmijëve të tyre në shkollë, ose paaftësinë e fëmijëve të tyre për të mësuar nga distanca-qoftë sepse e gjejnë atë vështirë për t’u përqendruar ose për shkak të mungesës së ekraneve që u mundësojnë fëmijëve të kenë qasje në Zoom.

12/04/2021 15:01

Asnjë vdekje e katër raste të reja me koronavirus në 24 orët e fundit në vend