Lajme

Brnabiq: Rekomandimet për njohjen e Kosovës, në kundërshtim me rezolutën 1244 të OKB-së

11/24/2022 14:57
nga:G C

Kryeministrja serbe Ana Brnabiq tha sot se rekomandimi i Parlamentit Evropian për Serbinë, i cili kërkon njohje reciproke me Kosovën, nuk është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe as me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Brnabiq nuk pret që Komisioni Evropian të veprojë sipas rekomandimeve të miratuara nga Parlamenti Evropian në lidhje me Serbinë, sepse nuk sheh ndonjë bazë ligjore për këtë. Siç tha ajo, rekomandimet e miratuara nuk kanë fuqinë e rezolutës dhe Komisioni Evropian mund t’i marrë parasysh dhe të veprojë sipas tyre, por mund të bëjë edhe të kundërtën.

Brnabiq ka thënë se rekomandimi, përveç kërkesës së Serbisë për vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë, është që të arrihet njohja reciproke me Kosovën.

“Këto dy rekomandime kanë të njëjtën peshë dhe nuk e di pse mediat tona po flasin për njërin rekomandim dhe jo për tjetrin, sepse në fakt ato dy rekomandime tregojnë karakterin e asaj që sapo ka kaluar në Parlamentin Evropian, gjë që unë nuk e di. Nuk mendoj se është në interes të Serbisë dhe nuk mendoj se është e drejtë”, u tha Brnabiq mediave në Beograd.

Ajo shtoi se është e sigurt se rekomandimi i PE nuk është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe as me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

“Ai dokument është në kundërshtim me rezolutën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, kështu që nuk kam shpresë se Komisioni Evropian do të veprojë sipas atyre rekomandimeve, në radhë të parë sepse KE duhet të jetë neutral në status dhe sepse janë pesë shtete anëtare që nuk e njohin Kosovën, tha Brnabiq.

Nga ana tjetër, ajo që thuhet në rekomandime nuk thuhet në kornizën e negociatave, theksoi kryeministrja serbe.

“Kuadri i negociatave është në përputhje me rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ajo ofron një metodologji të saktë për negociatat, ju mund të tërhiqeni vetëm nëse nuk keni përparim të rëndësishëm në fushën e sundimit të ligjit dhe asgjë tjetër, korniza e bën mjaft të qartë si përkufizim se përafrimi me politikën e jashtme dhe të sigurisë së BE-së duhet të jetë gradual dhe duhet të jetë 100 për qind në momentin e anëtarësimit në BE”, tha Brnabić.

Ajo kujtoi të gjithë anëtarët e PE-së që votuan për rekomandimet se Kapitulli 31 ende nuk është hapur për Serbinë.

“Nuk e di se mbi çfarë baze po i ndryshojnë standardet dhe kornizat e negociatave apo duan t’i ndryshojnë, sepse asgjë që thonë në rekomandime nuk është në përputhje me kornizën, por është sinjal politik nga anëtarë të caktuar të Parlamenti Evropian”, tha Brnabiq.