Turizem

Bakteret orale mund të përshpejtojnë rritjen e kancerit të zorrës së trashë

03/22/2024 15:10
nga:N K

Një mikrob që gjendet zakonisht në gojën e njeriut mund të udhëtojë drejt tumoreve të zorrës së trashë dhe duket se përshpejton rritjen e tyre, tregon një studim i ri.

Zbulimi mund të çojë në njohuri të reja në luftën kundër kancerit të zorrës së trashë, i cili vret më shumë se 52 mijë amerikanë çdo vit, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Studiuesit në Qendrën e Kancerit Fred Hutchinson në Seattle shikuan nivelet e një bakteri të veçantë oral, Fusobacterium nucleatum, në indet e tumorit të zorrës së trashë të marra nga 200 pacientë me kancer të zorrës së trashë.

Mikrobi ka disa nëntipe, por vetëm një, i quajtur Fna C2, duket se është i lidhur me tumorin dhe jo me indet e shëndetshme, raportuan ata të mërkurën në Nature. Nëntipi Fna C2 gjithashtu u shfaq më shpesh në mostrat e jashtëqitjes të mbledhura nga pacientët me kancer të zorrës së trashë në krahasim me njerëzit e shëndetshëm.

“Ne kemi parë vazhdimisht se pacientët me tumore kolorektale që përmbajnë Fusobacterium nucleatum kanë mbijetesë të dobët dhe prognozë më të dobët në krahasim me pacientët pa mikrobin”, tha autorja bashkëkorresponduese e studimit Susan Bullman në një njoftim për lajmet e qendrës së kancerit.

“Tani ne po gjejmë se një nënlloj specifik i këtij mikrobi është përgjegjës për rritjen e tumorit”, shtoi Bullman, i cili është studiues i mikrobiomës së kancerit në qendër.

“Ai sugjeron se terapitë dhe ekzaminimi që synojnë këtë nëngrup brenda mikrobiotës do të ndihmonin njerëzit që janë në një rrezik më të lartë për kancer kolorektal më agresiv”.