Cult

77 vjet që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore

09/02/2022 07:53
nga:G C

Sot bëhen 77 vjet që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Lufta zgjati nga viti 1939 deri në vitin 1945.

Ajo përfshiu shumicën dërrmuese të vendeve të botë. Avionët luajtën një rol të madh në konflikt, duke mundësuar bombardimin strategjik të qendrave të popullsisë dhe dy përdorimet e vetme të armëve bërthamore në luftë.

Lufta e Dytë Botërore është konflikti më vdekjeprurës në historinë njerëzore; rezultoi në 70 deri në 85 milionë viktima, kryesisht në mesin e civilëve. Dhjetëra miliona vdiqën për shkak të gjenocideve (përfshirë Holokaustin), urisë, masakrave dhe sëmundjeve.

Japonia, e cila synonte të dominonte Azinë dhe Paqësorin, ishte në luftë me Republikën e Kinës deri në vitin 1937. Në dhjetor të vitit 1941, Japonia sulmoi territoret amerikane dhe britanike, duke përfshirë një sulm në Flotën amerikane në Pearl Harbor, e cila rezultoi në shpalljen e luftës nga Shtetet e Bashkuara kundër Japonisë. Fuqitë e Boshtit Evropian i shpallën luftë Shteteve të Bashkuara në shenjë solidariteti.

Lufta në Evropë përfundoi me çlirimin e territoreve të pushtuara nga gjermanët dhe pushtimin e Gjermanisë nga aleatët perëndimorë dhe Bashkimi Sovjetik, duke kulmuar me rënien e Berlinit nga trupat sovjetike, vetëvrasjen e Hitlerit dhe dorëzimin pa kushte të Gjermanisë, më 9 maj 1945, transmeton Klankosova.tv.

Refuzimi i Japonisë për t’u dorëzuar sipas kushteve të saj, bën që Shtetet e Bashkuara të hedhin bombat e para atomike në qytetet japoneze të Hiroshimës, më 6 gusht dhe Nagasaki, më 9 gusht. E përballur me një pushtim të afërt të arkipelagut japonez, mundësinë e bombardimeve shtesë atomike dhe hyrjen e deklaruar të sovjetikëve në luftë, Japonia njoftoi më 15 gusht synimin e saj për t’u dorëzuar. Ajo nënshkroi dokumentin e dorëzimit më 2 shtator 1945.

Lufta e Dytë Botërore ndryshoi shtrirjen politike dhe strukturën shoqërore të globit. Kombet e Bashkuara u krijuan për të nxitur bashkëpunimin ndërkombëtar dhe për të parandaluar konfliktet e ardhshme.