Fit&Sexy

5 gjërat që nuk duhet të bëni kur jeni shtatzënë

11/18/2021 12:07
nga:G C

Shtatzënia është një gëzim dhe ju lejon të vazhdoni të jetoni të njëjtën jetë si kur nuk ishit shtatzënë ose nuk kishit bark, thjesht shmangni aktivitetet që ju dëmtojnë ju ose fetusin.

Mund të ndodhin disa hapa të gabuar, veçanërisht nëse jeni bërë nënë për herë të parë, por gjithmonë ka mundësi për të korrigjuar veten gjatë rrugës dhe për t’u kthyer në rrugën e duhur.

Këtu janë 5 gjërat që nuk duhet të bëni gjatë shtatzënisë.

Hani për dy
Fëmija juaj ka nevojë për ushqimin e duhur. Pra, i duhen vetëm 300 kalori më shumë se sa marrja juaj normale e kalorive. Mos harroni se shtimi i peshës gjatë shtatzënisë mund të çojë në preeklampsi, diabet gestacional ose të rrisë shanset për një seksion cezarian. E mira është të mos hani atë që ju del përpara, të konsumoni vakte të vogla të balancuara dhe të mbani veten të hidratuar mirë.

Pini alkool
Alkooli është një nga gjërat që duhet shmangur plotësisht sepse ajo që pini futet në gjakun tuaj. Edhe një sasi e vogël mund të shkaktojë dëm, gjë që është shumë e rrezikshme për shëndetin tuaj dhe të foshnjës. Pirja gjatë shtatzënisë mund të jetë shumë e dëmshme sepse alkooli që konsumoni kalon placentën dhe kështu arrin tek fëmija juaj.

Shëroni veten
Vetë-mjekimi mund të ketë efekte negative në shtatzëni. Përdorimi i barnave pa recetë dhe vetë-mjekimi mund të çojë në anomali kongjenitale tek foshnja. Për çdo lloj shqetësimi, të lehtë apo të rëndë, duhet të konsultoheni me gjinekologun.

Nuk flini mjaftueshëm
Ju duhet të flini mjaftueshëm gjatë kësaj kohe. Ndryshimet hormonale dhe fizike që ndodhin brenda trupit tuaj gjatë shtatzënisë kërkojnë më shumë orë pushim.

Ndiqni një mënyrë jetese sedentare
Ju duhet të bëni disa aktivitete fizike (si joga) edhe gjatë shtatzënisë. Qëndrimi në vend si një justifikim se lëvizja mund të dëmtojë foshnjën është një problem i rremë. Ushtrimi ndihmon në luftimin e hormoneve të stresit, stimulon qarkullimin, nxit elasticitetin dhe relakson për t’u përgatitur më mirë për amësinë.