Cool

Vrimat më të thella dhe më të mëdha në botë, të bëra nga dora e njeriut

10/09/2019 07:01
nga:Natyra Salihaj

Amerika mund të ketë zbritur në Hënë, por Rusia shpoi vrimën më të thellë të bërë nga dora e njeriut.

Që nga fillimi i viteve 1960, shkencëtarët kanë provuar të shpojnë në mantelin e Tokës.

U deshën 20 vite, por Rusia shpoi 40.230 metra në tokë, përpara se nxehtësia të detyronte të ndalonte punën.

Megjithë arritjen e një thellësie të tillë, Rusia kurrë nuk u mor me mantelin. Por banorët e afërt kanë thënë se ata mund të dëgjojnë shpirtrat që bërtasin në ferr që vijnë prej tij.

Pas kësaj, Gjermania dhe Japonia hynë në garë. Por, sidoqoftë, askush nuk arriti të stërvitet në mantel.

Përtej shkencës, ndërmarrjet e naftës kanë shpuar thellë për të nxjerrë naftë, derisa kompanitë e minierave kanë gërmuar për të nxjerrë bakër dhe diamante.

Këto janë vrimat më të thella dhe më të mëdha të bëra nga dora e njeriut.

Miniera Bingham, Utah

Miniera e diamanteve Kimberley, Afrikë


Miniera e diamanteve Diavik, Kanadë

Gropa Berkeley, Montana

Miniera Mirni, Rusi

Observatori Neutrino, Antarktidë