Lajme

Vlerësohet lartë figura e Demaçit nga historiania serbe

07/30/2018 08:27
nga:Gazeta Blic

Në mjedisin tonë politik as njerëzit e as fenomenet historike nuk merren parasysh sipas lidhjes shkak-pasojë. Kështu shikohet Adem Demaçi edhe këtu në Serbi, sikurse në Kosovë, ka thënë për Danasin serb, historiania Latinka Peroviq.

I burgosuri nga historia e Ballkanit, më i vjetri nga të burgosurit, ka qenë i akuzuar se ka përfaqësuar variantin më dogmatik të marksizëm-leninizmit, shkruan sot Koha Ditore.

Është interesant se ka vuajtur burgun në të njëjtin burg me Milovan Gjilasin, i cili ka qenë i dënuar për mbrojtje të variantit liberal të atyre teorive, ka vlerësuar për “Danasin” historiania Latinka Peroviq rëndësinë dhe vlerën e angazhimit publik të intelektualit të ndjerë Adem Demaçi.

Adem Demaçi, thotë Peroviq, ka qenë njeri i atij mjedisi, i asaj faze të zhvillimit të popullit në Kosovë. Është interesant, konsideron ajo, se koha që ka kaluar nëpër burgje e ka mbrojtur nga lëvizjet turbulente dhe nga proceset e rrezikshme shoqërore.

07/26/2020 11:55

Sabri Fejzullahu e përkujton Adem Demaçin: Sa të është toka e Kosovës me njerëz do të mbajmë në zemër