Fit&Sexy

Si dëmton koronavirusi zemrën tuaj, mëlçinë, veshkat dhe trurin

04/29/2020 18:58
nga:N S

Ne e kemi ditur për një kohë tani që koronavirusi funksionon duke bllokuar thasët e ajrit në mushkëritë e viktimës, duke i parandaluar kështu ato nga frymëmarrja dhe duke shkaktuar ARDS ose Sindromën e Distresionit të Akut të frymëmarrjes.

Klinikët në të gjithë botën po shohin raste kur koronavirusi është përgjegjës për shkaktimin e inflamacionit të zemrës, keqfunksionime të ndryshme neurologjike, sëmundje akute të veshkave, dëmtim të zorrëve, mpiksje të gjakut, probleme të mëlçisë, etj, transmeton lajmi.net.
Këto probleme shtesë nuk e komplikojnë vetëm trajtimin e virusit, por shpesh janë vetë vdekjeprurëse.

Deri më tani, shumë nga këto komplikime i atribuohen të ashtuquajturës “stuhi e citokinës”, një reagim i fortë i sistemit imunitar i shkaktuar nga inflamacionet e mushkërive që sulmojnë trupin dhe sjellin dëme të mëdha.

Sidoqoftë, gjithnjë e më shumë shkencëtarë po arrijnë në përfundimin se stuhia e citokinës vetëm nuk mund të shpjegojë të gjitha ndërlikimet që gjenden tek pacientët Covid-19.
Stuhitë e citokinës

Klinikët kanë vërejtur se në një nënseksion të pacientëve Covid-19, sistemi imunitar ka tendencë të shkojë në hiperdrivitet, shkruan Daily Health Post. Kjo çon në lëshimin e një substance të quajtur citokine e cila është e aftë të dëmtojë organet kur lëshohet shumë, transmeton lajmi.net.

Në disa pacientë, mjekët kanë gjetur gjithashtu sasi anormale të larta të një citokine pro-inflamatore të quajtur interleukin-6, e njohur edhe si IL-6.

Përgjigja e pahijshme është gjithashtu problematike. Quhet “sindromë e lëshimit të citokinës” dhe është parë tek pacientët me sëmundje autoimune siç janë artriti reumatoid dhe te pacientët me kancer që kalojnë përmes imunoterapive të caktuara.

09/11/2020 23:27

COVID-19 në Kosovë / 11,150 të shëruar, 586 të vdekur, 2760 raste aktive