Fit&Sexy

Shkëncëtarët gjermanë kanë zbuluar pikën e dobët të koronavirusit

05/07/2020 07:00
nga:N S

Instituti gjerman i Biokimisë (IBC), i kryesuar nga shkencëtari kroat Ivan Djikic, thanë se në bashkëpunim me ekipet tjera, ka gjasa të kenë zbuluar pikën e dobët të koronavirusit.

Një deklaratë e postuar në faqen e internetit të institutit thuhet se ekipet shkencore kanë identifikuar virusin proteazë (PLpro) SARS-CoV-2 të ngjashëm me papain, i cili është një enzimë thelbësore virale dhe një pikë e dobët e mundshme që mund të jetë thembra e Akilit për Covid-19, transmeton portal arbresh.info

PLpro kërkohet ndryshe për proceset e polipeptideve virale dhe montimit të virusit në qelizat njerëzore.

Përveç kësaj, virusi SARS-CoV-2 përdor këtë enzimë për të shtypur përgjigjen imuno-antivirale të trupit, e cila ndihmon virusin të modulojë sistemin imunitar të personit të infektuar në avantazhin e tyre.

Në atë mënyrë, virusi mund të shumëfishohet më lehtë dhe të përhapet më tej, thuhet në njoftim.

“Rezultatet tona hapin mundësinë emocionuese të një strategjie terapike me ndikim të dyfishtë, që synon PLpro: Duke ndaluar përhapjen e virusit dhe forcuar sistemin imunitar të njeriut në të njëjtën kohë,” tha Djikic, i cili është autori kryesor i këtij punimi shkencor.

Ai shtoi se për të arritur këtë rezultat, ata kombinuan njohuri biokimike, strukturore dhe funksionale në IBC, dhe shton se ai është mirënjohës për ekipin që ka arritur shumë në një periudhë shumë të shkurtër kohore.
Ai gjithashtu deklaroi se shkencëtarë të tjerë në Frankfurt, Mynih, Mainz, Freiburg dhe Leiden kontribuan në këtë hulumtim me të dhëna eksperimentale dhe këshilla./