Lajme

Rushiti: Viktimat e dhunës seksuale u ridhunuan me publikimin e Brovinës

05/17/2019 00:00
nga:Gazeta Blic

Drejtoresha e Qendrës Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës, Feride Rushiti, ka thënë se viktimat e dhunës seksuale në Kosovë janë ridhunuar, pas publikimit të disa fotografive nga nga deputetja Flora Brovina, në të cilat pretendonte se ishte një grua duke u dhunuar nga forcat serbe.

Në Interaktiv të KTV-së, ajo ka thënë se publikimi i fotografive të tilla ka rrënuar gjitha përpjekjet e solidarizimin e arritur me këto viktima deri tash. Sipas Rushitit, publikimi i fotografive me pretendime të tilla ka kthyer viktimat e dhunës seksuale në vitin 1999.

“Është e dhimbshme. Nuk e di kujt dhe për çfarë është dashur të vihet në Kuvend ajo foto. Të gjithë e dimë çka kanë përjetuar njerëzit në luftë. Kur ne mbërrijmë në piedestal, me rastin e Vasfije Krasniqi-Goodman deri në Kongresin amerikan, me çmimin nga Koreja, me tjerat vizita që planifikohen për të ndarë të vërtetën e Kosovës, çfarë ka dashur zonja Brovina me një foto të tillë të ngjallë në shoqërinë e Kosovës. Të gjitha ngjarjet i kemi përjetuar dhe akoma po ballafaqohemi me ato pasoja”, ka thënë fillimisht.

Rushiti ka treguar reagimin e viktimave të dhunës seksuale dhe familjarëve të tyre me rastin e publikimit të këtyre fotografive. Ka thënë se janë hapur të gjitha plagët e viktimave.

“Nisi të shpërndahej, reaguan aq keq. I ridhunoi. I ktheu në situatën e vitit 1999. Viktimat, familjarët, bashkëshortët thirrën në telefon. Kishin edhe mesazhe kërcënuese, ‘çfarë bën ajo grua apo reagoni apo po shkojmë në Parlament’. U ndien aq keq dhe ne i pranuam ato thirrje. Madje edhe vet zërat e viktimave. Kemi bë apel edhe te mediat dhe institucionet e kemi arritur progres të paktën në këtë fushë, që të paktën të largohen ato fotografi sepse ngjallën emocione. I kanë hapur plagët edhe për ato që ishin në një formë të rikuperuara”, ka shtuar Rushiti. “Gratë që ishin prezent në zyrë reaguan po ashtu. Kur filloi të shpërndahej fotografia e diskutimet, u ndien aq keq. ‘Çka na gjeti neve’. Deri sa ne po luftojmë t’i fuqizojmë të dalin publikisht, ndodhi ajo skenë që po habitem edhe vet. Nuk e di ku ishte mesazhi që donte të arrihej”.