Cool

Pse koronavirusi quhet COVID-19?

03/25/2020 11:30
nga:N S

Gjatë pandemisë së koronavirusit, termi Covid-19 është përdorur gjithashtu për të përshkruar virusin.

Ndërsa masat e reja më të ashpra janë imponuar nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar për të ndaluar përhapjen e sëmundjes, britanikët janë ende duke u përpjekur të marrin kokën rreth të gjitha kufizimeve që janë vendosur.

Me testimin e koronavirusit të disponueshëm vetëm për ata në nevojë serioze, shumë prej nesh ende po përpiqen të zbulojnë se si dhe nëse kemi virusin.

Të kuptojmë se çfarë kuptimi kanë të gjitha këto terma shkencorë dhe shqetësimi për shëndetin tonë mund të shkaktojë stres të panevojshëm në kohë të paparë si këto.

Me fjalë të thjeshta-COVID 19 qëndron, Corona (CO) Virus (VI) Sëmundja (D) dhe 19 (2019) vitin që virusi u godit për herë të parë.

Ekspertët kanë thënë se emri i një sëmundjeje është i dobishëm gjatë një shpërthimi.
Para se të emërohej zyrtarisht COVID-19, shkencëtarët po e quanin koronavirus ‘2019-nCoV’, kjo u bazua në atë se quhej coronavirus i romanit.

Një koronavirus i ri i quajtur ‘SARS-CoV-2’ (i referuar më parë si 2019-nCoV), është një tendosje e re që nuk është identifikuar më parë tek njerëzit.

Sëmundja që shkaktohet nga SARS-CoV-2 quhet ‘COVID-19’.
Koronaviruset janë një familje e madhe e viruseve që mund të shkaktojnë sëmundje duke filluar nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet më të rënda si Sindroma e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS) dhe Sindromi i Rendit Akut i Rëndshëm (SARS).

Që kur u zbulua për herë të parë në Wuhan, Kinë në Dhjetor 2019, shpërthimi ka evoluar me shpejtësi, me WHO etiketimin COVID-19 si një pandemi globale.

Ai u dha këtë emër nga Organizata Botërore e Shëndetit, i cili tha: “Të kesh një emër ka rëndësi për të parandaluar përdorimin e emrave të tjerë që mund të jenë të pasakta ose stigmatizuese”.

Simptomat tipike të COVID-19 përfshijnë ethe, një kollë, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje të muskujve dhe lodhje. Rastet më serioze zhvillojnë pneumoni të rëndë, sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes akute, sepsë dhe tronditje septike.

Lajmi i mirë në lidhje me COVID-19 është se 80% e njerëzve shërohen nga sëmundja, me vetëm 6% që përjetojnë sëmundje kritike.

Ndërsa numri i personave të infektuar nga koronavirusi rritet çdo ditë, ne të gjithë mund të luajmë rolin tonë në zvogëlimin e përhapjes së virusit duke ndjekur udhëzimet e përcaktuara nga qeveria e cilat përfshijnë qëndrimin në shtëpi, distancimin shoqëror dhe larjen rregullisht të duarve me sapun.

05/20/2020 12:20

Keni kujdes, nëse jeni një prej këtyre personave rrezikoni më shumë të infektoheni me COVID-19