Geek

Pangolin është emri i fustanit që lexon mendjen

09/10/2020 14:52
nga:N S

Fustani që lexon mendjen ndryshon formën dhe ngjyrën në bazë të valëve të trurit.

Ky fustan është dizajnuar nga Anouk Wipprecht për festivalin e artit elektronik në Australi, transmeton lajmi.net.

Anouk Wipprecht ka krijuar fustanin që ndryshon formën duke u bazuar në valët aktive të trurit.

Fustani quhet Pangolin, është i lidhur me valët e trurit duke shfrytëzuar 1,204 sensorë elektroencefalografikë.

Sensorët i ngjajnë peshores së një pangolini, që i jep emrin veshjes. Fustani do të ndryshojë dhe të lëvizë dritën në bazë të valëve të trurit që i pranon.

“Ndërsa secila prej inputeve të BCI (ndërfaqeve kompjuterike të trurit) është e lidhur me secilin prej aktuatorëve, kjo jep një animacion shumë individual të veshjes”, tha Wipprecht.

“Meqenëse po përdorim 64 PCB në BCI, veshja kishte nevojë për 64 rezultate”, tha Wipprecht për 3dpbm.

“Unë e ndava atë në 32 motorë ndihmës dhe 32 LED që të gjithë janë të lidhur me secilën nga rrjetat Pangolin dhe me PCB në kokën e modelit, duke krijuar efektet e vizualizimit të drejtpërdrejtë”.

Veshja në vetvete është bërë nga një material i lehtë najloni, me ndërfaqen midis trurit dhe veshjes së bërë nga Instituti për Qarqet e Integruara në Universitetin Johannes Kepler Linz dhe kompaninë e neuroteknologjisë G.tec.

Çështja kryesore në bërjen e veshjeve ishte shmangia e mbingarkesës së veshjes me peshë shtesë.

Printimi 3D i eko-skeletit të lehtë tre milimetra të veshjes ishte zgjidhja mjaft e lehtë për tu veshur, por mjaft e fortë për të mbajtur mekanikat e ndryshëm.

Kjo nuk është veshja e parë e çuditshme që dizajnerja ka prodhuar.

Në vitin 2016, Wipprecht bëri një fustan ‘merimangë’ që shfaqte gjymtyrë mekanike me sensorë në mënyrë që t’i mbante kalimtarët jashtë hapësirës personale të përdoruesit.