Uncategorized

Mushkonjat dhe Rriqërat si transmetues të COVID-19!

07/02/2020 17:48
nga:N.K

Në këtë kohë, aktualisht nuk ka asnjë provë që sugjeron që dëmtuesit si mushkonjat dhe rriqërat mund të implikohen në transmetimin e COVID-19.

Në këtë kohë pandemie, një mbivlerësim i lajmeve, opinioneve, fakteve dhe miteve të cilat kanë filluar të qarkullojë
janë duke çuar në një nivel të ngritur të panikut dhe pasigurisë.

Sipas hulumtimeve të reja, ka pasur mbi 4 milion biseda në internet nga muaji Mars deri me tani për temën e
dëmtuesve dhe aftësinë e tyre për të transmetuar COVID-19. * Për shkak se graviteti i pandemisë aktuale COVID-19 është tashmë në një kulm pa shtuar spekulimet, Shoqata Kombëtare e Menaxhimit të Murtajëve (NPMA) ka
vendosur të shpërndajë të paktën një ide të gabuar në lidhje me dëmtuesit dhe se si sëmundja po përhapet.

Sasia e informacionit që njerëzit po marrin tani, qoftë fakt apo trillim, është e mjaftueshme për ta bërë këdo që të
rrotulloj kokën,. "Në këtë kohë, aktualisht nuk ka asnjë provë që sugjeron që dëmtuesit si mushkonjat dhe rriqrat mund të implikohen në transmetimin e COVID-19. Sidoqoftë, ata janë në gjendje të transmetojnë sëmundje të tjeraserioze, siç janë virusi i Nilit West dhe sëmundja Lyme.

Tani në kulmin e verës edhe njerëzit kalojnë më shumë kohë jashtë sesa kurrë më parë, përpjekjet vigjilente për
pa randalimin e dëmtuesve do të jenë parësore për sigurinë publike. "

Mushkonjat janë vektorë të sëmundjeve të shumta, duke përfshirë virusin e Nilit Perëndimor, virusin Zika,
Encefalitin, malarinë, ethet e verdha, dengën, chikungunya dhe më shumë. Simptomat variojnë nga të buta në të
rënda dhe të gjitha mund të jenë kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohen shpejt.

Ku gjinden dhe zhvillohen ato: Në natyrë, veçanërisht ne ujërate pa levizshëm. Madje edhe në diçka aq e vogël sa një kapak shishe mund të mbështesë zhvillimin e qindra mushkonjave që thumbojnë.

Këshillë Parandalimi: Kryeni inspektime javore përreth pronës dhe zbrazni çdo enë me ujë, pasi larvave të
mushkonjave u duhet vetëm 1.5 Centimetër ujë për të rritur.

Rriqrat janë në gjendje të transmetojnë sëmundjen Lyme, anaplasmosis, babesiosis dhe ethet hemoragjike shumë
prezente në Kosove e sidomos ne rajonin e Malishevës

Ku gjinden: Në vende me gjelbërim sic janë shkurret , bari i rritur dhe shtigjet e këmbësorëve përmes barit të lartë.

Këshillë për Parandalim: Mbaji barin të prerë ulët, duke përfshirë gjelbrimin e rrethojave, , shkurret dhe vendeve të
tjera të vështira për t'u prerë.

Brejtësit si miu i shtëpisë së zakonshme janë në gjendje të përhapin Salmonelën, ndërsa minjtë e Norvegjisë dhe
minjtë e çatisë janë gjithashtu në gjendje të transmetojnë murtajën, leptospirozën, ethe, trichinosis dhe të tjera.

Thithja e pluhurit që përmbajnë jashtëqitjet e miut ose urina mund të përkeqësojë astmën dhe simptomat e alergjisë
gjithashtu, veçanërisht në fëmijët.

Ku gjinden: Në shtëpi dhe biznese, brejtësit janë përshtatur mirë për të jetuar në një lidhje të ngushtë me
veprimtarinë njerëzore.

Këshillë për Parandalim: Mbyllni të gjitha vrimat më të mëdha se një monedhë dhe boshllëqet më të gjera se
diametri i një lapsi për të mos lejuar që brejtësit të futen në ambiente të mbyllura, pasi minjtë mund të hyjnë përmes
vrimave të madhësinë se një monedhe ( 1 CM )

Për më shumë informacion mbi dëmtuesit e shëndetit publik, siç janë mushkonjat, rriqrat dhe brejtësit, vizitoni:

www.trulynolen-ks.com
Tel: 049 221 223, 221 224
Email: [email protected]