Fit&Sexy

Lista e ilaçeve që shkakton rrezik infarkti

12/29/2017 10:51
nga:A. R.

Studimi i ndërmarrë nga kërkuesit e universitetit të Notingamit u shpërnda nga gazeta e famshme britanike “The Guardian” e cila zbuloi një përqindje të madhe të rrezikut të infarktit në subjektet që marrin barna farmaceutike, të cilat kanë si përbërës aktiv ibuprofen dhe diclofenac, respektivisht të përfshira në Moment, Voltaren dhe në Buscofen.

Studiuesit kanë vënë nën akuzë të gjithë familjen e ilaçeve të bazuara në ibuprofen, përbërës aktiv me analgjezik, antiinamator dhe antipiretik, i përfshirë në Moment, dhe familjet e farmaceutikëve të tilla Voltaren, të cilat përmbajnë diclofenac, një barnë antiinamatore jo steroide.

Studimi në fjalë, i kryer nga Universiteti i Notingamit dhe i botuar në “Journal British Medical Journal”, ka theksuar kërkuesit Julia Hippisley-Cox dhe Carol Coupland të cilët vëzhguan 9,218 pacientë, të cilët kishin pësuar infarktin e parë, duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm rreziku të tilla si mosha, sëmundjet gjatë studimit u zbulua se rreziku i një ataku në zemër ishte më i madh tek ata që kishin përdorur ilaçet në fjalë, në tre muajt para pësimit të infarktit, transmeton Psikologjia.

Rezultatet evidentuan që përftimi i ibuprofenit shton me 24% rrezikun për infarkt, dhe akoma më shumë me 55% të rasteve për kë ka të përfshirë në përmbajtje dhe diclofenac.

Këto shifra të zbardhura nga kërkuesit, të cilët nënvizojnë se “rreth 1 person mbi 65 vjeç në 1000 do të pësojë infarkt pikërisht nga përdorimi i ibuprofenit (një shifër alarmante që mendohet se për konsumatorët e mësuar, të cilët janë me miliona në botë”, duke sjellë efekte negative edhe për të tërhequr vëmendjen në nevojën e një hetimi më të thellë mbi efektet serioze që kjo lloj droge mund të ketë në zemër, studiuesit në Universitetin e Bernës besojnë se këto rezultate mund të shpjegohen edhe nga faktorë të tjerë.

Brufen
Antalfort
Spidifen
Sinifev
Nurofen
Voltfast
Algosenac
Ribex
Fenadol
Nurofen febbre e dolore bambini
Antalfebal bambini
Actavis
Ginenorm
Cibalgina due fast
Momentact febbre e dolore bambini
Actavis
Ginenorm
Cibalgina due fast
Momentact.

11/18/2019 22:51

Kosova ende pa sistem unifikues të çmimit të barnave