Fit&Sexy

Kurrë mos i anashkaloni, 3 simptoma të kancerit që marrin jetë

05/29/2019 11:20
nga:L I

Kanceri i mushkërive është një nga llojet më serioze të kancerit që duhet diagnostikuar, pasi zakonisht është e vështirë të vërehet derisa të përhapet në pjesë të tjera të trupit.

Shenjat e sëmundjes kanë tendencë të zbulojnë veten sapo kanceri të përhapet përmes mushkërive. Ju mund të jeni në rrezik të kancerit të mushkërive nëse zhvilloni një fytyrë ose qafë të fryrë. Ënjtja në fytyrë mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme e kësaj sëmundjeje.

Mund të shkaktohet nga tumori që shtypet në venë që shkon nga koka në zemër. Ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të gjendjes nëse gishtat tuaj fryhen pasi marrin sasi të vogla të oksigjenit në gjak.

Shenja më e zakonshme e gjendjes është një kollë e vazhdueshme që përkeqësohet me kalimin e kohës, duke kollitur gjak.

Diagnoza e hershme dhe qasja në trajtim janë jetike për përmirësimin e rezultateve, andaj është e rëndësishme që menjëherë të kërkoni ndihmën e mjekut nëse jeni i shqetësuar.

Ju gjithashtu mund të jeni në rrezik të kancerit të mushkërive nëse zhvilloni dhimbje të gjoksit që përkeqësohet me frymëmarrje të thellë. Infeksionet e gjoksit të përsëritura, lodhja dhe humbja e peshës pa arsye duhet të shihen nga një mjek.

Rreziku nga kanceri i mushkërive ulet duke ngrënë një dietë me yndyrë të ulët, me fibër të lartë dhe duke bërë stërvitje të rregullta për 150 minuta çdo javë.

Parashikimi për kancerin e mushkërive nuk është aq i mirë sa llojet e tjera të kancerit, pasi simptomat vërehen vetëm në fazat e mëvonshme. Rreth një në tre pacientë jetojnë për të paktën një vit pas diagnozës, ndërsa një në 20 jetojnë për 10 vjet të tjerë.