Cool

Koronavirusi: Çfarë është distancimi dhe izolimi social?

03/29/2020 14:09
nga:N S

Rregulla të rrepta janë vendosur mbi lëvizjen personale të njerëzve për të kufizuar përhapjen e koronavirusit.

Dyqanet që shesin sende jo thelbësore janë të mbyllura, së bashku me kafene, restorante, klube të natës, teatro, kinema, biblioteka, vende adhurimi, palestra dhe qendra të kohës së lirë, raporton “BBC”, transmeton lajmi.net.

Disa hapësira në natyrë, përfshirë kënde lojërash dhe disa parqe janë gjithashtu të mbyllura.
Çfarë duhet të bëj?

Nëse duhet të dilni jashtë, për të blerë ushqim për shembull, duhet të qëndroni në distancë me të tjerët.

Kjo është ajo që njihet si distancimi shoqëror. Qëllimi i tij është të shkurtojë kontaktin jo thelbësor dhe të ndalojë përhapjen e virusit.
Pse është e nevojshme distancimi shoqëror?

 

Distanca sociale është e rëndësishme sepse koronavirusi përhapet kur një person i infektuar kollitet në pikat e vogla të cilat përmbajnë virus.

Këto mund të merren me frymë ose mund të shkaktojnë infeksion nëse prekni një sipërfaqe ku ata kanë zbritur, dhe pastaj prekni fytyrën tuaj me duar të palara.
Sa më pak kohë njerëzit kalojnë së bashku, aq më pak shanse ka kjo të ndodhë.
Kush duhet të izolohet?

Të gjithë ata që shfaqin simptoma të koronavirusit, një temperaturë mbi 37.8C, një kollë e vazhdueshme ose probleme me frymëmarrjen dhe të gjithë ata që jetojnë në të njëjtën shtëpi ose banesë me dikë që ka simptoma.

Nëse jetoni vetëm, ju duhet të qëndroni në shtëpi për shtatë ditë nga dita e fillimit të simptomave.
Nëse ju, ose dikush me të cilin jetoni, keni simptoma, e gjithë familja duhet të izolohet për 14 ditë për të monitoruar shenjat e Covid-19.

Nëse dikush tjetër sëmuret gjatë asaj periudhe, izolimi i tyre shtatë ditor fillon atë ditë. Për shembull, mund të zgjasë nga dita e tretë në ditën e 10, kur izolimi i këtij personi do të përfundonte.
Por kushdo që u sëmur në ditën e 13 do të duhet të fillojë një izolim të veçantë shtatë-ditor nga ajo ditë (do të thotë se ata do të kalonin gjithsej 20 ditë në shtëpi).